Тази болест може да възникне само при гмуркане или в самолет, опасна ли е?

7050
Тази болест може да възникне само при гмуркане или в самолет, опасна ли е?
Снимка: iStock

Декомпресионната болест е малко известно заболяване, което може да възникне при гмуркане или пътуване със самолет. Тя е свързана с внезапна промяна в налягането. Тази малко позната болест е съпроводена със симптоми като умора, сънливост, подуване на тялото, болки в мускулите и ставите и проблеми с движението. В особени случаи може да се стигне до замайване, загуба на съзнание и дори смърт. 

Декомпресионна (кесонна) болест - какво представлява?

Декомпресионната болест е съвкупност от симптоми, които се появяват в резултат на внезапна промяна в налягането. Тя е свързана с десатурацията или появата на азотни мехурчета в организма. 
Първите случаи на заболяването са наблюдавани през XIX в. и в преобладаващата си част засягат работници, работещи при тежки условия. Днес симптоми на декомпресионна болест се наблюдават и при често пътуващи със самолет или водолази.

В допълнение към промяната в налягането, която е основната причина за кесонната болест, съществуват и някои рискови фактори, които увеличават вероятността от поява на неприятни симптоми. Това са преди всичко:

дехидратация, затлъстяване, високо наличие на мастна тъкан, морска болест, възраст над 45 години, наличие на алкохол в кръвта, хипотермия или прегряване на тялото, никотинова зависимост, чести инфекции на горните дихателни пътища, диабет, хипертония, температура на водата под 20 градуса по целзий - в случай на гмуркане

Лекар: Събуждате се вечер и усещате това? Имате болест на съня

Декомпресионна болест - симптоми

Съществуват два вида декомпресионна болест. Важно е да се знае обаче, че и двата вида болести могат бързо да се променят и да преминат една в друга. Не бива да се изключва и наличието на двата вида болест, тъй като съществува и смесена форма на това заболяване, която съчетава симптомите на тип 1 и 2.
Симптоми на декомпресионна болест:

Тип I: умора, слабост, летаргия, сърбеж по кожата, синьо-червено оцветяване на кожата, подуване на тялото, болки в мускулите и ставите, проблеми с придвижването. 
Болестта от тип I обикновено засяга периферните стави на коляното, рамото и лакътя. Пациентите много често заемат свита поза.

Тип II: може да се раздели на две форми, а именно белодробна и сърдечна и неврологична. В първия случай могат да се появят симптоми като ретростернална болка, задух, белодробен оток, учестено и повърхностно дишане и кашлица. 

Във втория случай става въпрос за най-тежкия вид заболяване. То може да бъде придружено от заболявания като мускулна слабост, сетивни проблеми, увреждане на гръбначния мозък, нарушения на уринирането и фекалиите, нарушения на говора, нарушения на слуха, замайване, загуба на съзнание и дори смърт.

Изтръпналите крака предупреждават за сериозна болест

Декомпресионно заболяване - какво да правите

Ако забележите симптоми на декомпресионна болест при себе си или при друг човек, незабавно се свържете със службите за спешна помощ или, ако пътувате със самолет, уведомете стюардесата. 

Препоръчително е да избягвате да действате самостоятелно и да използвате т.нар. домашни средства, като горещи вани, тъй като това може да доведе до значително влошаване на състоянието на пациента.

За тези, които за първи път се занимават с гмуркане, също е важно да не забравят да имат подходящо обучение. Избирайте реномирани центрове, които са сертифицирани и оторизирани да предоставят обучение. 
Лоша идея е да се посещават еднодневни или дори няколкочасови курсове. Важно е да знаете, че фактори като скоростта на излизане от водата или дълбочината на гмуркане са от решаващо значение за декомпресионната болест. Познаването на правилната процедура може да спаси човешки живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com