Кои са най-вредните храни за бъбреците - забравете за тях

23423
Кои са най-вредните храни за бъбреците - забравете за тях
Снимка: iStock

Средиземноморската диета е най-добрият начин за поддържане здравето на бъбреците според експерти. Пълнозърнестите храни трябва да се консумират ежедневно, а бобовите няколко пъти седмично. Също така се препоръчва да включите в храната си източници на животински протеин, т.е. бяло месо и риба. Не пропускайте да добавите към менюто си сезонни плодове и зеленчуци, може и малко ядки.

За бъбреците се считат за вредни храни, които са богати на натрий и повишават кръвното налягане. Ето защо е необходимо да се ограничи приема на сол. Струва си да се въздържате от храни, съдържащи оксалати (цвекло, спанак, какао), както и пурини (аншоа, сардини, аспержи).

Експертите включиха в десетте най-добри храни за бъбреците: вода, репички, тиквени семки, копър, елда, карфиол, нар, зехтин, лук и лупина.

Най-вредните храни за бъбреците

1. Червено месо

Червеното месо е не само източник на протеини, помощник в изграждането на мускулите, но и много тежка храна за бъбреците. Освен хранителни вещества, червеното месо съдържа голямо количество наситени мазнини. Наситените мазнини са от съществено значение за тялото ни, но не в количествата, които се намират в месото. Излишъкът от наситени мазнини може да причини висок холестерол и да причини образуването на клетки в бъбречната тъкан.

2. Алкохол

Лекарите не напразно бият тревога и постоянно напомнят, че прекомерната консумация на алкохол може да бъде опасна за здравето. Това е нереално голямо натоварване за бъбреците и черния дроб. Алкохолните напитки "забавят" работата на бъбреците, нарушават тяхната филтрация и нарушават работата на мозъка.

Научете какво не трябва да се яде при болки в бъбреците - пазете се от тези храни!

3. Солени храни

Солта и солените храни съдържат големи количества натрий, който може да наруши водния баланс на тялото. Така че солените храни могат да причинят силна жажда, подуване и да имат лош ефект върху функционирането на бъбреците и на целия организъм като цяло.

4. Кофеин

Всяка сутрин започваме деня с чаша кафе. Тази напитка помага да ни развесели, дава жизненост и енергия, но също така може да причини високо кръвно налягане и да наруши филтрирането на кръвта.

Напитките, които съдържат кофеин (чай/кафе/горещ шоколад) имат лек диуретичен ефект. Това може да наруши водния баланс на тялото и да повлияе неблагоприятно на функционирането на бъбреците. Една от най-честите причини за камъни в бъбреците е дехидратацията.

5. Газирани напитки

Те водят до рязко повишаване на нивата на кръвната захар, нарушават работата на нервната и сърдечно-съдовата система, а също така натоварват бъбреците и черния дроб.

Много често тези напитки съдържат голямо количество захар, оцветители, подсладители и кофеин. За да преработи всички тези подсладени напитки, тялото ни е много трудно. Това в крайна сметка може да доведе до увреждане на бъбречната тъкан и лоша филтрация на кръвта.

Кои храни натоварват излишно бъбреците и Ви създават дискомфорт?

6. Подсладители

Изкуствените подсладители могат да забавят работата на бъбреците и дори да я нарушат. Най-добре е да замените захарта с мед. За разлика от захарта, където има само празни калории, медът съдържа голямо количество хранителни вещества. Единственото жалко е, че има висок гликемичен индекс.

7. Преработени храни

Обработените храни включват чипс, крекери, инстантни юфка и т.н. Основното е, че такива храни са, така да се каже, приготвени за вас. Преработените храни често са с високо съдържание на сол и консерванти, но им липсват полезни микроелементи. В резултат на това те имат удължен срок на годност.

Големите количества сол и трансмазнини могат да увредят бъбречната и чернодробната функция. А злоупотребата с храни с високо съдържание на трансмазнини може да увеличи риска от развитие на някои видове рак, включително рак на стомаха и бъбреците.

Разбира се, това не означава, че трябва напълно да се откажете от тези продукти. Просто гледайте колко ядете и се придържайте към добра диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com