Топ 7 неща, които една жена трябва да знае за автомобила си

4912
Топ 7 неща, които една жена трябва да знае за автомобила си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Статистиката показва, че шофьорите мъже са повече от шофиращите жени, но броят на дамите се увеличава, като сред тях дори има и автоинструктори. И макар че според психолозите жените са по-внимателни на пътя, те са по-склонни да допускат технически грешки, най-вече поради незнание.

И без да е автомобилен експерт обаче, всяка шофираща жена може да се грижи за автомобила си. Достатъчно е да знае основни неща за возилото, а допълнителните умения ще ѝ помогнат да преодолее неприятни ситуации на пътя или изобщо да не попада в такива.

Грижа за моторното масло

Маслото смазва частите на двигателя, предпазва ги от износване, не позволява натрупването на мръсотия по двигателя, както и прегряването му. Затова трябва да се проверява поне веднъж месечно.

Това става след като паркирате на равно място, изключите двигателя и изчакате 10 мин. за стичането на маслото в картера. Може да го направите и при студен двигател, преди да тръгнете на работа например.

Пригответе си чист парцал или салфетка и извадете щеката от резервоара с маслото. Избършете я, после я потопете отново за няколко секунди. Извадете я и вижте нивото на маслото. Ако е под отбелязаното „min”, долейте. Какъв трябва да е видът му, е посочено на етикета на резервоара.

Маслото се сменя обикновено на 10 хил. км пробег, а също и 12 месеца след последната му смяна, независимо от изминатите километри.

Налягане на гумите

Какво да бъде налягането на гумите е посочено в упътването на автомобила или на залепения върху капака на резервоара етикет. Най-удобно е да спрете на някоя бензиностанция, където има обособено място за проверка. Проверката се прави с уред, представляващ компресор с маркуч.

Налягането може да проверите, като развиете капачката на вентила на проверяваната гума и поставите маркуча на него. На скалата се появяват различни стойности, които вие трябва да сравните с препоръчителните и да коригирате при нужда. Това става с натискане на бутони или чрез електронно въвеждане на стойност.

Подходяща течност за чистачки

Не подценявайте важността на течността за чистачки за безопасното шофиране. Тя може да бъде зимна или лятна, в зависимост от количеството на алкохола разтворител. С това видово разделение не трябва да се прави компромис, за да не замръзне например лятната течност през зимата.

Ниво на охладителната течност

Понеже докато работи двигателят на автомобила, той се нагорещява и за да се предотврати блокирането му, трябва да бъде охлаждан регулярно. При новите автомобили модерният бордови компютър предупреждава преди потенциална опасност, а при по-старите коли шофьорът трябва да следи показателя на арматурното табло за температурата на охладителната течност.

През топлите сезони в резервоара за охладителна течност се долива вода при студен двигател, като се спазва препоръчителното ниво. В студения сезон охладителната течност трябва да съдържа антифриз, който не ѝ позволява да замръзне и при -30°. Проверката на охладителната течност се прави поне веднъж месечно.

Проверка на светлините

Проверявайте дали светлините на колата работят най-малко 2 пъти месечно. При предните и задните светлини направете това с натискане на съответното копче при неработеща кола, изключена скорост и дръпната ръчна спирачка.

За проверка на стоповете потърсете приятел, който ще ви каже дали стоповете светят, когато натиснете спирачката.

Сваляне на акумулатора

Акумулаторът се сваля в случаи, при които колата не се ползва през зимата, за зареждане и когато трябва да се смени. Ако смятате, че можете да се справите и сами, пригответе си латексови ръкавици и гаечен ключ, обикновено №10.

Развийте първо болта на минуса и махнете клемата, после направете същото и с положителния полюс. Развийте болтовете, с които акумулаторът е закрепен към купето. Вдигнете акумулатора нагоре с помощта на дръжката.

Зареждането на акумулатора става поне за 12 ч., а ако няма да го използвате скоро, се съхранява при стайна температура.

Промени в работата на автомобила

Ако имате известен опит като шофьор, няма как да не забележите необичайни промени като трудно запалване, да не доловите идващи от предницата звуци, да не усетите вибрация при движение, отклоняване на автомобила встрани и др. Умението да се вслушвате в звуците на автомобила и да забелязвате промените в работата му показва, че сте в състояние да вземете навременни мерки за отстраняването на даден проблем.

Когато знаете най-важните неща за колата си, това ще ви направи по-самоуверени при търсене на помощ в автосервиз, а и ще имате по-голямо самочувствие като шофьор, тъй като ще можете да реагирате адекватно в непредвидени ситуации.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com