Топ храни за здрави стави…

16775
Топ храни за здрави стави…
Снимка: iStock/Guliver

Докато скелетът ни дава възможност да стоим изправени, то всички стави в тялото ни помагат да се движим и да сме гъвкави. Едно от неприятните усещания е сковаността. Тя води до неприятното усещане за непълноценност, в резултат невъзможността да изпълняваме рутинни и елементарни дейности като навеждане, изкачване по стълби, клякане и изправяне. В сезоните с по-висока влажност и студен въздух, както и застояване на едно място, усещането за скованост в ставите значително се увеличава.

 

Храни за здраве и при заболявания

В медиите се обръща твърде много внимание на храненето. Смята се, че почти всички заболявания се лекуват с определена диета. Полезните свойства се приписват на всеки продукт, като уж помагат за поддържане на здравето на определени органи. В някои ситуации, диетата е наистина необходима, ето защо избрахме да се спрем на топ класация с храни за здрави стави:

 

Полезни храни за здрави стави

Така например, някои заболявания задължително изискват диета и правилен режим на хранене. Така, при бъбречни заболявания, се препоръчва намален прием сол и течности. При киселини или пептична язва не трябва да се ядат пикантни и кисели храни. В случай на хроничен панкреатит има забрана за мазни храни. Но при ставни заболявания диета не се предписва.

Няма такива комбинации от продукти, които биха се спасили от артроза или артрит или поне значително да намалят симптомите на тези заболявания. Въпреки това, направихме някои проучвания и се оказа, че има някои продукти съдържащи вещества, необходими за нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат. Включването им в диетата не гарантира предотвратяване на ставни заболявания, нито дори тяхното излекуване, но е отлична превенция, за да не се стига до заболявания.

 

Тази храна е полезна за ставите

Желе от месо

При варене на по-мазни меса се отделя желе. То съдържа глюкозамин и хондроитин. Тези вещества се усвояват от съединителната тъкан на животните по време на приготвянето на продукта и подобряват състава на синовиалната течност. При прием, през целия живот теоретично е възможно, макар и практически да не е доказано, да се намали рискът от артроза. Съставът на хондроитинът не е голям в желето, за разлика от редица лекарства и хранителни добавки. И все пак е полезен за ставите, макар и, че малко хора ще са склонни да ядат желе всеки ден за цял живот.

Желатин

Съставката използвана в кулинарията и главно в сладкарството, съдържа хидролизиран колаген. Именно той придава на ястия и торти характерната желатинова консистенция. Подобно на аспика, желето облагодетелства ставите само когато се консумира ежедневно в големи количества. Онези, които не са готови да направят такива жертви, могат да помислят за една чаена лъжичка желатин на ден.

Сирене

То е източник на калций, като всички други млечни продукти. Калцият укрепва костите и ако те са силни, това влияе благоприятно на състоянието на опорно-двигателния апарат като цяло.

Черният дроб

Той е източник на почти всички витамини и минерали. В него се отлага огромно количество различни полезни за здравето на човека вещества. Редовната консумация на черния дроб предотвратява хиповитаминозата, която е вредна не само за ставите, но и за други органи.

Червен пипер

Има противовъзпалителен ефект. Този ефект е много по-слаб от този на противовъзпалителните лекарства. При редовната консумация на черен пипер в храната ще се намали хроничната болка в ставите с артроза.

Мазна риба

Той е източник на витамин D и омега-3 полиненаситени мастни киселини. Витамин D осигурява добра минерализация на костите. Подобрява усвояването на калция. Силните кости намаляват натоварването на ставите, докато хиповитаминозата D води до рахит, повишена чупливост на костната тъкан (остеопороза) или омекотяването им (остеомалация).

Зеленчуци и плодове

Те съдържат голямо количество фибри и имат ниско съдържание на калории. Колкото повече зеленчуци и плодове ядете, толкова по-малко други, по-висококалорични храни ще запълват стомаха ви. Съответно тази група продукти помага за поддържане на нормално телесно тегло. Човек с нормално тегло има три пъти по-малка вероятност да развие остеоартроза.

С изброените храни, наистина може да получите някаква полза. Тук е важно да се спомене, че диетата не лекува ставни заболявания. Ако има болка, хрускане, зачервяване, ограничаване на подвижността, това предполага, че е твърде късно да се самолекувате. Задължително е да потърсите мнението на лекар и да се лекувате. В противен случай разрушаването на ставата ще напредне и това ще завърши с необходимостта от ендопротезиране. Тези операции се извършват много често - милиони пациенти имат изкуствени стави, заради унищожените от патологичния процес.

За да предпазите ставите от артроза, трябва да приемате лекарства, съдържащи хондропротектори, да контролирате теглото, да осигурявате умереност, но да ограничите тежките физически натоварвания.

Когато патологичният процес е започнал се назначава артротерапия - инжекции на хиалуронова киселина и богата на тромбоцити плазма в ставата. Методът стимулира регенерацията на хиалиновия хрущял и омекотява триенето на ставните повърхности, като подобрява състава на синовиалната течност.

За да останат ставите в добра и еластична форма, нужни са храни и хранителни добавки с колаген. Само с постоянна грижа може да съхраните здравината им и да ги предпазите от заболявания!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com