Топ съвети за по-бързо възстановяване от досадния грип

8960
Топ съвети за по-бързо възстановяване от досадния грип
Снимка: iStock/Guliver

Най-добрият начин да преодолеете грипа бързо е да си починете и да останете хидратирани. Но има няколко допълнителни неща, които можете да опитате, за да се почувствате по-добре. Ако сте изложени на риск от грипни усложнения, може също да искате да се консултирате с Вашия лекар.

1. Останете вкъщи

Вашето тяло се нуждае от време и енергия, за да се пребори с грипния вирус, което означава, че ежедневието ви трябва да остане на заден план.

Може да се изкушите да пазарувате хранителни стоки или да изперете прането за седмицата, но ще си направите лоша услуга. Останете вкъщи от работа или училище и отложете поръчките, докато не започнете да се чувствате по-добре.

Освен че ви помага да се възстановите, оставането вкъщи също така предотвратява разпространението на грипа сред други хора във вашата общност или на работното място. Грипът може да бъде опасен за възрастни хора и малки деца, така че е жизненоважно да избягвате контакт с други хора, докато сте заразни, и редовно да дезинфекцирате повърхности и лични вещи.

2. Хидратирайте се

Един от симптомите на грипа е високата температура, която може да доведе до изпотяване. Може също да се справяте с пристъпи на повръщане или диария. Вашето тяло се нуждае от много течности, за да замести изгубените течности и дори повече, за да се пребори с инфекцията.

Водата е най-добра, но можете да пиете и билкови чайове или чай с мед. Те могат да имат успокояващ ефект върху вашите симптоми, като същевременно ви поддържат хидратирани. Две неща, които винаги трябва да избягвате обаче, са алкохолът и кофеинът.

3. Спете колкото е възможно повече

Сънят е най-доброто лекарство за тялото ви, докато се борите с грипа. Гледането на телевизия, свити на дивана, не е лоша идея, но не бива да гледате любимото си шоу цяла нощ.

Лягайте си по-рано от обикновено и се наспивайте. Можете също така да подремнете през деня, за да дадете на тялото си повече време да се възстанови.

Почивката и сънят също намаляват риска от сериозни грипни усложнения, като пневмония.

4. Улеснете дишането си

Може да е трудно да спите със запушен нос и кашлица. Опитайте тези съвети, за да дишате по-лесно и да спите по-добре:

Използвайте допълнителна възглавница за да подпрете главата си и да облекчите налягането в синусите. Вземете горещ вана или душ преди лягане.

5. Яжте здравословни храни

Може да се изкушите да удавите мъката си в купа сладолед и торба картофен чипс, но тялото ви се нуждае от по-добро хранене, за да се възстанови от грипа.

Пресните плодове и зеленчуци осигуряват важни витамини, минерали и антиоксиданти, които укрепват имунната ви система, докато се бори с вируса.

Може да нямате много апетит, но все пак е важно да се храните редовно, за да поддържате силата си.

6. Добавете влага във въздуха

Сухият въздух може да влоши симптомите ви. Изпарител или овлажнител добавя влага към въздуха и може да помогне за разхлабване на задръстванията.

На пазара има много видове овлажнители и изпарители. Примерите включват овлажнители с хладна мъгла и парни изпарители. Те могат да бъдат намерени лесно на разумна цена в местния голям магазин, аптека или онлайн.

7. Приемайте лекарства без рецепта

Пътеката за настинка и грип в местната аптека най-вероятно е пълна със стотици различни опции. Някои лекарства се използват за справяне със специфични симптоми, като назална конгестия, докато други лекуват много симптоми на грип наведнъж.

Болкоуспокояващите помагат за намаляване на температурата, главоболието и болките в тялото. Примерите включват ибупрофен . Подтискащи кашлицата, могат да се използват за успокояване на суха кашлица.Отхрачващите помагат за разхлабването на гъстата слуз и са полезни при кашлица, която е мокра и произвежда слуз.

Антихистамините са склонни да имат седативен ефект, който може да ви помогне да спите.

Оригиналната рецепта за сок от бъз, в която ще се влюбите

8. Опитайте бъз

Бъзът се използва от стотици години за лечение на настинки и грип.

В едно плацебо-контролирано проучване, хора с грип, които са консумирали таблетки от бъз четири пъти на ден, са имали намаляване на температурата, главоболието, мускулните болки, назалната конгестия и кашлицата след 48 часа.

Капсулите, таблетките за смучене и сиропите от бъз се предлагат в магазините или онлайн. Не трябва да ядете сурови плодове от бъз, тъй като те могат да причинят гадене, повръщане и диария.

Не забравяйте, че бъзът е допълнителна терапия, така че се уверете, че лекувате и грип с лекарства без рецепта или с лекарства, отпускани с рецепта.

От един кошер - колко мед най-много можем да вземем

9. Пийте лъжица мед, за да успокоите кашлицата

Медът е доста често срещано естествено средство за успокояване на възпалено гърло или кашлица. Смесването на мед с чай е чудесен начин да останете хидратирани, като същевременно лекувате симптомите на грип.

В едно проучване изследователите установиха, че доза мед е по-ефективна при контролиране на нощната кашлица, отколкото обикновените лекарства за потискане на кашлицата при деца на възраст от две до 18 години с инфекции на горните дихателни пътища.

Едно нещо, което трябва да се отбележи обаче е, че не трябва да давате мед на деца, които са на възраст под една година.

10. Попитайте Вашия лекар за антивирусни лекарства

Антивирусните лекарства се предлагат само по лекарско предписание, така че първо трябва да посетите лекар. Тези лекарства обикновено са запазени за хора, които са изложени на висок риск от развитие на усложнения от грип.

Тези лекарства предотвратяват растежа и репликацията на вируса. Те работят най-добре, ако ги приемете в рамките на 48 часа след появата на симптомите.

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да се възстановите от грипа, е да си позволите да спите, да си починете и да пиете много течности. Ако откриете симптомите на грипа си рано и сте изложени на риск от сериозни усложнения, можете да опитате антивирусно лекарство, за да намалите продължителността на симптомите.

Повечето симптоми на грип изчезват в рамките на една до две седмици. Ако вашите симптоми на грип започнат да се подобряват и след това бързо се влошат или не отшумят след две седмици, свържете се с Вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com