Това растение облекчава нервното напрежение и стреса

15006
Това растение облекчава нервното напрежение и стреса
Снимка: iStock

Розмаринът е многогодишен, вечно зелен, разклонен и висок храст, чиито листенца излъчват странен аромат, в който се долавят нотки на лимон, евкалипт и бор. Вирее чудесно в страните около Средиземноморието и южните части на Европа. В Китай е известен от хилядолетия като средство за тонизиране на мозъка. В древна Гърция учениците са триели клонки розмарин между дланите, с цел да си подобрят паметта.

Съвременни статистически изследвания са показвали, че хора, които ежедневно са помирисвали етерично масло от розмарин, се оказват със 75% по-голяма вероятност да запомнят каквото и да е, отколкото хората, които са учили, без да вдишват от този аромат.

Доказано е, че основното свойство на розмарина да повишава концентрацията и да усилва паметта е обусловено от уникалната комбинация на неговите съставки.

В листата на розмарина са установени: забележими количества от микроелементите калий, калций, желязо, манган, мед и магнезий; (1 – 2) % етерично масло; 8 % танин; урзолова киселина; амарин; бетулин; Р-ситостерин и карнозиева киселина. Има и доказани: никотинова киселина; никотинамид; сенециева киселина; въглена киселина и флавонови съединения. От растението е изолиран и алкалоидът розмарицин.
Лечебните свойства на розмарина са широкоспектърни, както се коментира по-долу:

• Значителното количество витамин А в розмарина обуславя свойствата му да се бори със свободните радикали, да поддържа добро зрение, както и да предпазва кожата и лигавиците от деструктивни процеси.

• Етеричното масло от розмарин има три основни свойства: първо, спазмолитични – премахва спазмите и болките в стомашно-чревния тракт като същевременно възвръща апетита; второ, добавено към медицински кремове, облекчава болките при ревматизъм или/и ишиас; трето, има бърз релаксиращ ефект при умствена преумора с или без главоболие.

Силата на билките: Какво лекуват градинският чай, розмаринът, риганът и мащерката

От своя страна, пиенето на отвари/чайове от билката: 1/ спомагат за нормалното функциониране на жлъчката, действат лечебно при хронични възпаления и предпазват от образуването на конкременти в нея; 2/ имат лечебен ефект при тежките заболявания на черния дроб – хепатит и цироза; 3/ имат силен диуретичен ефект, което способства за освобождаване на организма от излишните течности, както и от токсичните вещества, натрупващи се в организма;

4/ стимулират сърдечната дейност и така подобряват кръвообращението, при което ниското кръвно налягане се нормализира; 5/ имат оздравителен ефект при настинка, грип, кашлица, хроничен бронхит.
Етерично масло с розмарин се добавя към ваната за успокояване на болки в ставите или при артрит, или за да се получи енергизиращ организма ефект, когато е налице силно нервно изтощение или срив.
Лосиони или/и специфични настойки, с основна съставка розмарин, се използват за тонизиране на кожата, както и за решаване на различни проблеми с косата (пърхот, мазна коса, косопад).

Ето съответните рецепти за тяхното изготвяне:

-   за кожата: 2 стъбла розмарин и шепа розови листенца се потапят в ½ л вода, която се кипва, оставя се да се охлади и към течността се добавят сока на ½ лимон и 10 мл прясно изцеден сок от краставица; течността се прецежда и се получава лосион, който лесно се нанася върху чиста кожа;

Розмарин: Съвети за засяване в билковата градина

-   за косата: китка пресен розмарин се смесва с равно по обем количество листа от коприва и лайка, получената смес се накисва за 10 дни в 40%-ен алкохолен разтвор, след това се прецежда и настойката се оставя на хладно, затъмнено място, за още 14 дни, след което скалпът е желателно да се масажира 3 пъти седмично (последвано от измиване).

Помирисването на клонка розмарин има обикновено, незабавен позитивен ефект върху стреса; ефектът се усилва при пиене на чай от розмарин, или вана с топла вода, в която са добавени 2 – 3 с.л. от билките розмарин и лайка. Ефективно се оказва също така и поставянето в съд с вода на нарязан лимон и розмарин и, след като водата с билките се остави да ври на „тих огън“, то отделените пари ще изпълнят постепенно помещението, и напрегнатата, нервна атмосфера ще се нормализира. 

За излизане от депресивно състояние се приемат тинктури от розмарин, овес, в комбинация с билките превара или върбинка.

При неспокоен сън с прекъсвания –  листенца от розмарин се поставят на шкафа в непосредствена близост до леглото или, алтернативно, 5 – 6 капки етерично масло се капват върху възглавницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com