Този зеленчук го има всеки - той е най-мощния природен антибиотик

41126
Този зеленчук го има всеки - той е най-мощния природен антибиотик
Снимка: Istock

Червеният лук, често срещана кухненска съставка, почитана заради отличителния си вкус и жив оттенък, крие скрито съкровище в своите слоеве - потенциал да освободи силата на един от най-мощните природни антибиотици. Освен кулинарната си употреба червеният лук притежава забележителни лечебни свойства, които са били признати и използвани в продължение на векове в различни култури.

В основата на лечебните способности на червения лук стои алицинът - съединение, съдържащо сяра, което е отговорно за характерния му остър аромат и мощните му антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Алицинът се образува, когато лукът се нареже, смачка или сдъвче, при което се освобождава ензимът алииназа, който превръща алиина в алицин. Това съединение е естествен защитен механизъм на лука, който отблъсква вредителите и патогените в околната среда. Когато се използва за човешкото здраве, алицинът се превръща в могъщ съюзник в борбата с инфекциите.

Лекар разкри защо червеният лук е полезен за черния дроб

Проучванията показват, че екстрактът от червен лук може да потисне растежа на широк спектър от вредни микроорганизми, включително бактерии като Escherichia coli (E. coli) и Staphylococcus aureus, както и вируси и гъбички. Широкоспектърната му антимикробна активност го превръща в потенциална алтернативна или допълваща терапия в ерата на нарастващата антибиотична резистентност.

Освен това свойствата на червения лук, които повишават имунната система, допринасят за ефективността му като естествен антибиотик. Той съдържа кверцетин, мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който подпомага защитните механизми на организма. Кверцетинът помага за укрепване на имунната система, като я прави по-устойчива на инфекции и заболявания.

Червен ЛУК в домашната градина: Засаждане и грижа

Включването на червения лук в диетата ви е прост, но въздействащ начин да използвате антибиотичния му потенциал. Независимо дали се консумира суров в салати, маринован или добавен към готвени ястия, гъвкавостта на червения лук позволява лесното му включване в ежедневното хранене. Освен това се предлагат екстракт от червен лук или хранителни добавки за тези, които търсят по-концентрирана форма на лечебните му ползи.

Важно е да се отбележи, че въпреки че червеният лук може да бъде ценен компонент на холистичния подход към здравето, той не замества професионалния медицински съвет или предписаните антибиотици, когато това е необходимо. Той трябва да се разглежда като допълваща мярка, насърчаваща цялостното благосъстояние и подпомагаща превантивното здравеопазване.

Червеният лук е мощен природен антибиотик, който показва силата на растителните съединения за укрепване на здравето. Съдържанието на алицин в съчетание с повишаващия имунната система кверцетин превръща червения лук в могъщ съюзник срещу различни патогени. Използването на лечебния потенциал на червения лук позволява на хората да се възползват от предимствата на природния антибиотик, докато се наслаждават на кулинарния му чар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com