Трите плода, които спират запека

3580
Трите плода, които спират запека
Снимка: iStock

Хроничният запек означава, че функционалността на храносмилателната система е трайно нарушена. Симптомите варират от: непълно освобождаване след дефекация, до газове, куркане на червата и с мъка преминаващи твърди изпражнения – израз на забавеното движение на преработваните хранителни продукти. Статистиката показва, че, в световен мащаб, всеки осми човек страда от хроничен запек в даден момент от живота си.

Въпросът за справяне със запека и неговото предотвратяване стои открит. Разбира се, съществуват лекарствени препарати, изготвени предимно на билкова основа, които до голяма степен помагат за нормализиране на дейността на храносмилателната система по отношение на запека. Има обаче и определени храни, които имат същия ефект, без тяхното консумиране да натоварва работата на черния дроб. Ето кои са те.

Лекар назова най-мощните домашни средства при запек

1. Сушените сини сливи отдавна са известни като естествено средство за съществено облекчаване на запека. Това е резултат от големите количества неразтворимите фибри в тези плодове (наричани целулоза), благодарение на което водното съдържание в изпражненията съществено се увеличава. Освен това съдържащият се в сушените сини сливи сорбитол (захарен алкохол) не се абсорбира ефективно от организма, в резултат на което в дебелото черво прониква вода, причиняващо слабително действие при някои хора.

В сухите сини сливи се съдържат фенолни съединения, стимулиращи развитието на полезните чревни бактерии, които също имат слабителен ефект. 

От друга страна, разтворимите фибри в сушените сливи ферментират в дебелото черво и, произвеждайки мастни киселини с къса верига, увеличават киселинността на дебелото черво, с което предотвратяват растежа на лошите бактерии – източник на възпаления.

2. Ябълки – съдържанието на фибри в които е достатъчно, с 5 – 6 броя от тях да бъде покрита изискваната норма от приблизително 12.5 г за нормалното функциониране на организма. При това съотношението между неразтворимите и разтворими фибри е 2.3 : 1.
В храносмилателния тракт разтворимите фибри, в присъствието на вода, се превръщат в гел (действащ по сходен начин с този при ябълковия пектин), който бързо ферментира и образува мастни киселини с къса верига. Именно тези киселини привличат вода в дебелото черво и така омекотяват изпражненията, както и намаляват времето за преминаването им през червата.

6 билки, които спомагат при запек

3. Крушите са също богат плот на фибри, представляващи 3.1% от теглото на една средно голяма круша, така че с 5 круши напълно се покрива препоръчителния дневен прием на фибри.
Освен фибри в крушите се съдържат и значителни количества фруктоза и сорбитол. Ефектът на фруктозата да стимулира движението в червата се определя от нейната абсорбируемост, който процес е, обаче, с незначителен ефект при повечето хора. От своя страна сорбитолът също не се абсорбира ефективно в организма, така че действа като естествен лаксатив, трайно нормализиращ перисталтиката, без това да води до „лениви черва“.

И така: сушени сини сливи – ябълки – круши, три толкова различни плода със сходен ефект за облекчаване на симптомите при запек. Не се колебайте да ги включите (под най-различна форма) трайно в менюто си, дори за превантивен ефект!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com