Учени установиха дали е опасно предозирането с витамин D

5170
Учени установиха дали е опасно предозирането с витамин D
Снимка: freepik.com

Витамин D е изключително важно хранително вещество, което играе жизненоважна роля за поддържане на цялостното ни здраве. Той подпомага усвояването на калция и фосфора, поддържа здравето на костите, регулира имунната функция и допринася за редица други процеси в организма. Въпреки това, като всяко хранително вещество, е възможно да се получи твърде много от едно добро нещо. Макар че предозирането на витамин D се среща сравнително рядко, то наистина може да бъде опасно при определени обстоятелства.

Токсичността на витамин D, често наричана хипервитаминоза D, възниква, когато нивата на витамин D в организма станат прекалено високи. Това може да е резултат или от прекомерен прием на витамин D с храната, или от продължително излагане на високи нива на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето, която подтиква кожата да синтезира витамин D.

Дефицит и излишък на витамин D - и двете състояния са опасни за здравето !

Симптомите на предозиране с витамин D могат да варират от леки до тежки и могат да включват гадене, повръщане, загуба на апетит, прекомерна жажда, често уриниране, запек и дори объркване. В по-тежките случаи може да доведе до хиперкалциемия - състояние, характеризиращо се с повишени нива на калций в кръвта. Това може да причини камъни в бъбреците, увреждане на бъбреците и потенциално животозастрашаващи нарушения на сърдечния ритъм.

Важно е да се отбележи, че предозирането на витамин D е сравнително рядко явление и обикновено се случва, когато хората приемат изключително високи дози добавки с витамин D за продължителен период от време.

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

Препоръчителният дневен прием на витамин D варира в зависимост от възрастта, пола и индивидуалните здравословни фактори, но обикновено варира от 600 до 800 международни единици (IU) за повечето възрастни. Много хранителни добавки на пазара предлагат дози, много по-високи от тази, което може да бъде проблематично, ако се приемат без лекарско наблюдение.

За да предотвратите предозиране с витамин D, е важно да следвате препоръчителните насоки и да се консултирате с медицински специалист, ако имате притеснения относно нивата на витамин D. Някои хора, като например тези с определени медицински състояния или приемащи лекарства, които влияят на метаболизма на витамин D, може да са по-податливи на предозиране и трябва да бъдат особено внимателни.

Въпреки че витамин D е от съществено значение за нашето здраве, прекаляването с него наистина може да бъде опасно. Предозирането на витамин D е рядко срещано и обикновено се получава при прекомерно приемане на добавки, но последиците от него могат да варират от лек дискомфорт до тежки усложнения за здравето. За да сте сигурни, че получавате необходимото количество витамин D, най-добре се консултирайте с медицинско лице, което може да оцени конкретните ви нужди и да даде насоки за прием на добавки, ако е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com