Влиянието на алкохола върху сърдечно-съдовата система

4002
Влиянието на алкохола върху сърдечно-съдовата система
Снимка: iStock

Бирата е най-вредната алкохолна напитка от гледна точка на странични ефекти. Това е лека алкохолна напитка, но най-вредна, защото редовната й употреба причинява повече вреда, отколкото случайната употреба на силни алкохолни напитки.

Въздействие върху сърдечно-съдовата система

Веднага щом алкохолът попадне в тялото, сърцето започва да се увеличава (особено коварна е бирата). По тъканите на сърцето се появяват множество белези, които са виновници за инфаркт и могат да доведат до смърт.

Ефектът на алкохола върху сърцето е много негативен и опасен, тъй като сърцето е основният орган, през който се осъществява кръвообращението в тялото ни, тогава когато алкохолът навлезе в кръвта, той е първият ударен. Според статистиката повече от една трета от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания са свързани с консумацията на алкохол. И поражението на сърдечно-съдовата система има всеки втори, който приема алкохол. През всичките 5-7 часа, докато алкохола циркулира в кръвта, сърцето работи в неблагоприятен режим.

Кой алкохол сваля кръвното и кой го повишава?

Веднага след пиене на алкохол пулсът се увеличава до 100 удара в минута, метаболизмът и храненето на сърдечния мускул се нарушават в тялото. Дестилирайки кръвта, пълна с алкохол, то работи в засилен режим, докато натоварването върху него се увеличава няколко пъти. Ето защо хората в състояние на интоксикация изпитват ускорен пулс, повишено кръвно налягане, което води до разрушаване на най-малките кръвоносни съдове.

Като най-силната клетъчна отрова, алкохолът уврежда клетките на сърдечния мускул и повишава кръвното налягане. Рязкото повишаване на кръвното налягане може да доведе до хипертонична криза, инфаркт на миокарда и инсулт.

Знаете ли кой е най-диетичният алкохол?

Алкохолът действа не само върху сърдечния мускул, но и върху кръвоносните съдове, причинява дехидратация на клетките, "сгъстяване" на кръвта и образуване на кръвни съсиреци. По този начин значително увеличава риска от инсулти.

Пиенето на алкохол винаги и значително увеличава риска от ритъмни нарушения (сърдечни аритмии). 2/3 от случаите на аритмии са причинени от прием на алкохол.

Установено е, че колкото повече човек пие, толкова по-голям е рискът от развитие на сърдечни заболявания и инфаркт. Доказано е, че алкохолът във всяка доза има пагубен ефект върху сърцето.

За съжаление, днес има сравнително малко трезвеници и дори наличието на сърдечно заболяване, при което е строго забранено да се пие, не им пречи да пият алкохол. Такива хора трябва сериозно да се замислят за живота си. Пиенето на алкохол при сърдечни заболявания е опасно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Кога хъркането се превръща в симптом на сънна апнея?

Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com