Вредители в храната: Ето как да я предпазите

1936
Вредители в храната: Ето как да я предпазите
Снимка: iStock

За да предотвратите появата на нежелани "гости" в хранителните ви продукти, кухненските шкафове трябва да отговарят на известни хигиенни условия: да бъдат сухи и лесно да се проветряват. Поне на 14-15 дни те трябва да се преглеждат и ако трябва, да се опразват и почистват основно.

Ето няколко лесни съвета, които всеки може да следва у дома:

1. Брашно, грис, ориз и други подобни продукти трябва да се държат отделно от мазнини, колбаси, сирене и други излъчващи миризма храни.

Още: 4 храни, които ядат само хора с ниско самочувствие

2. Кафето, чаят, какаото и подправките - черен пипер, канела, карамфил, кимион, бахар и др., трябва да се съхраняват плътно затворени в метални, порцеланови, стъклени или пластмасови опаковки.

3. Хлябът се запазва най-добре в специалните за целта кутии.

4. Солта се съхранява на сухо място в пластмасов или стъклен съд.

Твърде често в брашното, пшеницата за варене, ориза, боба, лещата, тестените изделия - макарони, фиде, спагети, юфка и др., се развъждат различни вредни насекоми. Съхранението в хартиени опаковки не се препоръчва, т.к. в тях лесно могат да попаднат гъгрици, акари, бръмбарчета, брашнен молец, техни ларви и други. Нападнатите продукти придобиват лош дъх на спарено, сбиват се на бучки, променят цвета си и се замърсяват. Насекомите бързо се размножават, особено на топло и влажно място. Някои от тях се развиват напълно за около един месец и в продължение на една година дават 10 до 12 поколения.

Още: Защо не трябва да слагате гореща храна в хладилника?

За да предпазите продуктите от разваляне, трябва да ги съхранявате плътно затворени в метални, пластмасови или стъклени кутии, поставени на сухо, прохладно и проветриво място. От време на време (макар и веднъж на 2-3 месеца) кутиите трябва да се измиват с гореща вода. Шкафът, където се съхраняват продуктите, трябва редовно да се почиства с влажна кърпа.

Дори да сте спазили всички изброени до тук препоръки е възможно да се появят вредители в хранителните ви продукти. Могат ли да се използват продукти, в които са попаднали вредители?

Ако насекомите са малко (единични екземпляри в 1 кг продукт), зърнените продукти трябва грижливо да се почистят, а брашното да се пресее през ситно сито. След това те се разстилат в тавичка на пласт с дебелина 3-4 см и се нагряват във фурна при температура 60° С в продължение на 2-2,5 часа. След тази обработка брашното, макароните и оризът могат да се използват за храна.

Ако насекомите са много, продуктите трябва да се изхвърлят. Ако отглеждате селскостопански животни можете да ги използвате за храна на животните, но предварително попарени с вряла вода. Подът на кухнята трябва да се измие с топла вода, в която е прибавена малко калцинирана сода, а шкафът да се почисти основно. Ако се употребят инсектицидни средства, кухненските съдове и всички хранителни продукти безусловно трябва да бъдат изнесени от кухнята.

И още един полезен съвет: не се запасявайте прекомерно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com