Вредна ли е коледната музика за психичното здраве

5210
Вредна ли е коледната музика за психичното здраве
Снимка: Istock

Празничните мелодии са добри, но експертите казват, че слушането на твърде много коледна музика или чуването й твърде рано може да причини безпокойство и депресия.

Веднага щом малките призраци и гоблини се приберат в леглото в нощта на Хелоуин, изглежда, че превключвателят превключва и коледните светлини изникват като нетърпеливи пъпки през пролетта.

Защо се подаряват подаръци на Коледа

Пускането на коледна музика преди официалното начало на празничния сезон всъщност може да ви направи по-тревожни и депресирани.

Коледната музика вероятно ще раздразни хората, ако се пусне твърде силно и твърде рано. Може да ни накара да се почувстваме в капан. Това е напомняне, че трябва да купуваме подаръци, да се грижим за хората, да организираме тържества. Някои хора ще реагират на това, като правят импулсивни покупки, което търговецът харесва. Други може просто да излязат от магазина. Това е риск.

Стартиране на часовника

Коледната музика може да е като откриване на празничния сезон.

Песните всъщност задействат часовник за обратно броене в съзнанието ни и могат да причинят стрес и безпокойство относно броя на елементите, които трябва да завършим преди 25 декември.

Вместо да изпитваме топли чувства на семейство и дарение, това може да предизвика мисли за колко хора трябва да пазаруваме, планиране на партита, пътуване, виждане на роднини, които може да не искаме да виждаме, и всякакви негативни неща чувства.

Ефектът върху служителите

Заплахата за здравия разум е особено силна за работниците на дребно и сезонните работници, които раздават празнично настроение въпреки постоянния поток от стресирани купувачи.

Хората, работещи в магазините по Коледа, трябва да се научат как да го настройват, защото ако не го направят, това наистина ви прави неспособни да се съсредоточите върху нищо друго. Вие просто изразходвате цялата си енергия, опитвайки се да не чуете това, което чувате.

Беше крайно изтощително да се произвежда коледно изобилие четири пъти на ден. Този вид въодушевление е чудесно, когато е истинско, но когато е измислено, може да бъде тежък товар за вдигане наоколо – споделя работник в магазин.

„Разбира се, опитах се да запазя перспективата, че разпространяването на радост от всякакъв вид е добро нещо. Беше много по-лесно за мен като г-жа Клаус, отколкото някой да търпи едни и същи компактдискове през високоговорителя на магазина, смесен с нетърпеливи клиенти, докато работи в търговията на дребно или в хранително-вкусовата промишленост“, каза тя.

Как все пак да се насладите на Коледа

Осъзнаването на ролята на Чапман в празничните тържества може да й е помогнало да запази известно ниво на самообладание чрез физическите и емоционални изисквания.

Въпреки че е трудно да не слушате коледна музика, докато сте навън, не е нужно да й се наслаждавате. Един проблем е, че всички чувстваме, че трябва да се наслаждаваме на музиката и атмосферата – вие не го правите. Направете празника такъв, какъвто искате и му се насладете. Направете го за даване или доброволчество за нуждаещите се. Започнете нови традиции, които очаквате с нетърпение.

Уникален подарък: Коледа ще върне 4 зодии в щастливото детство!

Всъщност, ако се наслаждавате на възможността да покриете къщата си със светлини и гирлянди, прегърнете я.

Хората, които украсяват празниците рано, всъщност може да са по-щастливи от хората, които чакат или изобщо не украсяват.

„В свят, пълен със стрес и безпокойство, хората обичат да се свързват с неща, които ги правят щастливи, а коледната украса предизвиква онези силни чувства от детството. Декорациите са просто котва или път към тези стари детски магически емоции на вълнение, така че ранното поставяне на тези коледни украси увеличава вълнението.

Има още една полза от украсата за празниците

Проучване установи, че хората, които поставят декорации, сигнализират на съседите си, че са по-дружелюбни и отворени от хората, които не ги украсяват.

Любовта ви към надуваемите снежни кълба и осветените северни елени може да ви помогне да се интегрирате в квартала си и да изградите по-силна социална мрежа от приятели.

Наличието на хора около вас, които ви грижат и подкрепят по време на празничния сезон, всъщност може да ви помогне да го издържите – особено ако дойде моментът, в който сте чули „Ще бъда у дома за Коледа“ само един твърде много пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com