Защо се подаряват подаръци на Коледа

2733
Защо се подаряват подаръци на Коледа
Снимка: Iwoman.bg

Подаряването на подаръци по време на коледните празници е широко приета традиция в християнския свят. Въпреки че този обичай има своите корени в християнската история, трябва да се отбележи, че подобни практики съществуват в различни религиозни общества като част от обичаите, свързани с края на годината. В тази статия ще проучим историята на подаръците по Коледа и как традицията се развива, и променя през вековете.

Християнският образ и древноримските корени

Християнската традиция на подаряване на подаръци на Коледа отразява събитията около Рождество Христово. В Новия завет на Библията се описва историята на Трите влъхви, които следват звездата, за да открият мястото на раждането на Исус. При пристигането си, те му подаряват злато, тамян и смирна. Тези подаръци се считат за символично почитание към бебето Исус.

Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

Въпреки това, идеята за обмен на подаръци по Коледа не е присъща само на християнството. В древен Рим, фестивалът на Сатурналии, провеждан в края на годината, е включвал раздаване на подаръци и банкети. Подаръците били знак на благодарност към бог Сатурн за щедростта към земеделието. 

Коледни подаръци

Промяната на традицията

С преобразуването на Римската империя към християнство през 4-ти век, новата религия е трябвало да се справи с популярните езически обичаи. Покръстването на император Константин служи като начало на промяната, но ранните християнски лидери не искали да отхвърлят напълно любимите обичаи на народа.

Защо украсяваме елха на Коледа

Изглежда, че те рационализирали подаръците, въвеждайки историята за Трите влъхви като символ на подаръци, предоставени на Исус. Освен това, влиянието на светеца Николаос, известен с дарителските си обичаи, допринесло за развитието на традицията. Така, по малко, подаръчната традиция започва да се формира в новия християнски контекст.

Европейския фолклор и поклонниците

С разпространението на християнството по света, традицията на подаръците се развива и придобива нови черти. В европейския фолклор, Свети Никола става известен като дарител, който носи подаръци на децата. Този образ се пренася в различни култури, като холандският Sinterklaas и френският Père Noël.

Колко на брой са елените на Дядо Коледа

С времето, търговските пътища и колониалното разширение на християнството довеждат традицията и до нови територии. Например, Поклонниците, които основават първата християнска колония в Северна Америка, предават обичая на даряването на подаръци на бъдещите поколения.

Традицията на подаряването на подаръци по Коледа е сложен микс от християнски и древноримски обичаи, които са преминали през вековете. Сега тя е неотменна част от нашата коледна култура, символизирайки духа на обич и доброта. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОЛЕДЕН ДУХ:

Защо украсяваме елха на Коледа

Колко на брой са елените на Дядо Коледа

Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

(ВИДЕО) Австралийските секси пожарникари - този път с коледно видео

Как се казват джуджетата на Дядо Коледа?

Любимите къщички на Дядо Коледа по света (СНИМКИ)

Какъв е актуалният адрес на Дядо Коледа?

Кога се подаряват подаръците за Коледа?

На колко години е дядо Коледа?

Как се казват елените на Дядо Коледа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com