За какво ни помага пиенето на чеснова вода на гладно?

22011
За какво ни помага пиенето на чеснова вода на гладно?
Снимка: iStock

Пиенето на чеснова вода всяка сутрин на празен стомах е много полезно за здравето. Това отдавна е навик на много хора. В същото време приготвянето на чеснова вода е много просто: вземете 2-3 скилидки чесън, смачкайте (или нарежете с нож), налейте чаша питейна вода, добавете половин сок от лайм (или лимон, но лаймът има по-добър вкус) и настоявайте за 10-15 минути. След това се пие. И след 15 минути можете да закусите или да продължите приема на сутрешните добавки, ако ги имате.

Чесънът съдържа 17 минерала, много витамини, аминокиселини и основни съединения. Чесънът съдържа редкия микроелемент германий в доза от 754 ppm. Само някои гъбички трутови имат повече (от 800 до 2000 ppm).

1. Водата с чесън подобрява липидния профил. Суровият чесън е естествен разредител на кръвта, който помага за стабилизиране на високото кръвно налягане и нивата на холестерола. Според изследвания чесънът намалява нивата на лошия LDL холестерол.

2. Чесънът съдържа големи количества антибиотици и противогъбични серни съединения като алицин или аджеон. Тези съединения се образуват в пресния чесън, когато той се счука и дъвче. Алицинът обаче е нестабилно съединение, което присъства в чесъна за много кратко време, след като е бил смачкан.  Чесънът е в състояние да унищожи около 60 вида гъбички и 20 вида бактерии.

Защо никой не ни е казвал, че ЧЕСНОВАТА вода е способна на ТОВА

3. Чесънът подобрява имунната функция. Според едно голямо 12-седмично проучване ежедневната консумация на чесън намалява броя на настинките с 63% в сравнение с плацебо. Средната продължителност на симптомите на настинка е намалена със 70%, от 5 дни в плацебо групата до 1,5 дни в групата с чесън.

4. Изследванията показват, че добавките с чесън имат значителен ефект върху понижаването на кръвното налягане при хора с хипертония. Проучване гласи, че 600 до 1500 mg екстракт от стар чесън е толкова ефективен, колкото лекарството Atenolol за понижаване на кръвното налягане в продължение на 24 седмици.

5. Чесънът съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и деменция, защото. поддържат защитните механизми на организма срещу оксидативно увреждане.

6. Помага за подобряване на спортните постижения. Чесънът е бил използван в много древни култури за намаляване на умората и подобряване на работата на работниците. Даван е на олимпийски атлети в древна Гърция.

Пийте 3 дни чеснова вода на гладно и вижте какво ще се случи

7. Чесънът помага да се сведе до минимум загубата на костна маса при жените, като повишава нивата на естроген. Проучване при жени в менопауза установи, че дневна доза изсушен екстракт от чесън (равна на 2 грама суров чесън) значително намалява нивата на маркер за дефицит на естроген.

8. Помага за поддържане на зрението. Сярата предпазва от образуване на катаракта. Чесънът облекчава възпалението, което също помага в борбата срещу някои очни заболявания, които, наред с други неща, се появяват при диабет. Хората с диабет знаят, че поддържането на здравето на очите е много важно и включването на чесън в ежедневната ви диета ще помогне с този проблем.

9. Помага при справяне с инфекции на пикочните пътища и бъбреците. Всичко това благодарение на мощните си антибактериални свойства.

10. Унищожава раковите клетки. Чесънът ефективно намалява възпалението. И много видове рак са свързани с възпаление, така че чесънът е добър за предотвратяване и подпомагане на лечението на онкологията. Изследванията показват, че съдържащите се в чесъна серни съединения помагат за унищожаването на туморните клетки. Разбира се, за всеки е много важно да не добавя възпаление към тялото си чрез диета и начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Противопоказания са стомашно-чревни заболявания, особено в острата фаза, епилепсия, бъбречни и чернодробни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com