Заболявания, причинени от заседнал начин на живот

7834
Заболявания, причинени от заседнал начин на живот
Снимка: iStock

Заседналият начин на живот, характеризиращ се с продължителни периоди на физическа неактивност и липса на редовни физически упражнения, става все по-разпространен в съвременното ни общество. Този начин на живот, макар и на пръв поглед безобиден, може да има пагубни последици за здравето ни. Многобройни заболявания и здравословни състояния са пряко свързани със заседналия начин на живот, което подчертава значението на включването на физическата активност в ежедневието ни.

Един от най-значимите рискове за здравето, свързани със заседналия начин на живот, са сърдечносъдовите заболявания. Липсата на физически упражнения и липсата на физическа активност допринасят за развитието на състояния като хипертония, висок холестерол и затлъстяване, които увеличават риска от инфаркт и инсулт. Редовните физически упражнения помагат за поддържане на здравословно кръвно налягане, подобряват кръвообращението и укрепват сърдечния мускул, като намаляват вероятността от сърдечносъдови проблеми.

Друга съществена последица от заседналия начин на живот е затлъстяването. Когато хората водят заседнал начин на живот, броят на консумираните калории често надвишава броя на изгорените калории, което води до увеличаване на теглото. Затлъстяването от своя страна увеличава риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2, някои видове рак и ставни проблеми. Редовната физическа активност помага да се контролира теглото, да се подобри метаболизмът и да се намали рискът от заболявания, свързани със затлъстяването.

6 факта защо заседналият начин на живот е вреден за енергията и здравето

Освен това заседналото поведение е тясно свързано с мускулно-скелетните заболявания. Продължителното седене може да доведе до лоша стойка, отслабване на мускулите и повишен натиск върху гръбначния стълб. Това може да доведе до хронични болки в гърба, болки във врата и повишена податливост към травми. Включването на редовни упражнения, включително силови тренировки и разтягане, помага за поддържане на здрави мускули, стави и кости, като намалява риска от мускулно-скелетни проблеми.

Заседналият начин на живот оказва значително влияние и върху психичното здраве. Доказано е, че физическата активност има положителен ефект върху психичното благополучие, като намалява риска от депресия, тревожност и стрес. Редовните физически упражнения стимулират отделянето на ендорфини, които са известни като хормони на "доброто настроение" и насърчават усещането за щастие и релаксация. За разлика от тях, заседналият начин на живот може да допринесе за чувство на летаргия, ниско самочувствие и цялостно влошено психично здраве.

В допълнение към тези състояния заседналият начин на живот се свързва с повишен риск от някои видове рак, като рак на дебелото черво и рак на гърдата, както и с метаболитен синдром, който включва комбинация от високо кръвно налягане, висока кръвна захар и необичайни нива на холестерола. Той може също така да доведе до намаляване на когнитивните функции и до повишен риск от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер.

До какво води заседналият начин на живот?

За да намалим рисковете, свързани със заседналия начин на живот, е изключително важно да включим редовна физическа активност в ежедневието си. Включването на поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност, заедно с упражнения за сила, може да помогне за поддържането на здравословен начин на живот. Прости промени, като например чести почивки от седене, включване на разходки в деня и намиране на приятни физически дейности, могат да имат значително значение за намаляване на отрицателното въздействие на заседналия начин на живот върху здравето ни.

Заседналият начин на живот е тясно свързан с множество заболявания и здравословни състояния. Като осъзнаем рисковете, свързани с продължителната липса на физическа активност, и предприемем стъпки за включване на редовни физически упражнения в живота си, можем да намалим вероятността от развитие на тези заболявания, да подобрим цялостното си здраве и благополучие и да водим по-активен и пълноценен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com