Защо да избягваме пиенето на вода през нощта?

3119
Защо да избягваме пиенето на вода през нощта?
Снимка: iStock

На всеки се е случвало да се събуди от желанието за вода и да се разходи до другата стая, за да утоли жаждата си. Някои път са свикнали да поставят близо до себе си чаша или бутилка с вода именно за такива случаи. Но пиенето на вода през нощта не се оказва особено полезно. Защо и до какво може да доведе, вижте в следващите редове.

Защо да избягваме пиенето на вода през нощта?

Ако пиете вода непосредствено преди лягане или късно вечер, има вероятност да нарушите качеството на съня си. Възможни са чести позиви за уриниране, като това ще прекъсва съня ви през определени интервали. Качественият сън е важен за правилното функциониране на всички системи и органи в тялото ни. Колкото повече дълбок сън си набавяте, толкова по-добре за здравето ви.

Заместете всички напитки с ВОДА и вижте какво ще се случи

Недостатъчният сън не се свързва само с това в колко часа си лягате или ставате, но и самото му прекъсване по време на нощта може да доведе до негативен ефект. Честото събуждане през нощта или позивите за уриниране могат да доведат до негативни ефекти върху стреса, метаболитните процеси, хормоните и др. 

Некачественият сън влияе негативно върху цялостното ни здраве. При продължителното прекъсване на нощния сън може да се наблюдават повишения на кръвното налягане, холестерола, понижаване на имунитета, поява на възпаления, както и повишен риск от някои заболявания. Това са данни според проведено през 2012 г. Проучване.

Важно: Пие ли се вода при високо кръвно?

Ноктурията означава нуждата от посещение на тоалетната по малка нужда през нощта. Пиенето на вода преди лягане или след събуждане вечерно време може да доведе именно до ноктурия. Човешкият организъм е устроен така, че да не изпитва необходимост от тоалетна по време на сън. Ако това ви се случва често, то може би е поради факта, че пиете много вода преди лягане, а може да е породено и от други фактори, сред които стрес и различни проблеми. 

Приемът на водата през деня няма значение как ще бъде разпределен, но не е правилен подходът цял ден да стоите дехидратирани и вечерта да изпиете огромно количество вода. Това би довело до нарушаване на цикъла на съня, чиито последици вече обяснихме в по-горните редове. Поддържайте тялото си хидратирано през целия ден и няма да имате проблеми с уринирането късно вечер или по време на сън. Не разбирайте, че е забранено да пиете вода късно вечер, просто трябва да е в нормални количества така, че да не предизвика позиви за уриниране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com