Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо имаме неприятните торбички под очите?

09 април 2024, 10:38 часа

Торбичките под очите, придаващи на лицето уморен, състарен и измъчен вид, са сред най-честите козметични дефекти, които дамите от всяка възраст се стремят да прикрият, тъй като ги считат за откровено загрозяващи. В съвременния свят, прокламиращ вечна младост и безупречен равномерен тен на лицето, гладка кожа без несъвършенства независимо от възрастта, не е трудно да залитнем по съвременни средства – скъпи козметични процедури или инвазивна намеса, за да се отървем от торбичките под очите, които ни състаряват.

Това не е винаги решението на проблема, тъй като причините за появата на торбички и тъмни кръгове под очите са толкова много и различи, че е невъзможно да разчитаме на универсално средство за справяне с тях.

За да се повлияят успешно, първо е важно да открием защо имаме неприятните торбички под очите и да насочим усилия, съвместно със съответния специалист, да се справим с първопричината за появата на торбички под очите, да я лекуваме или отстраним, а не да работим върху последствията с резултат, който дори да е добър, ще е краткотраен, когато причината за появата на торбички не е открита и премахната.

Торбичките под очите могат да бъдат резултат на козметичен дефект, грешки в рутинната или допълващата грижа, заболяване, от наследствен характер и т.н. Независимо от причината, дамите ги определят като загрозяващи, състаряващи и са готови на всичко, за да се освободят завинаги от тях. За да е ефективно и дългосрочно премахването им, важно е да се започне именно от причината за появата им.      

5 експертни стъпки да се отървете от торбичките под очите

Защо имаме неприятните торбички под очите?

Потърсихме помощ от специалистите за определяне на най-честите причини за поява на торбички под очите, защото знаем, че, идентифицирайки причините, много по-лесно ще се справим с последствията – тъмните кръгове и торбичките под очите.

-          Възраст

С напредване на възрастта торбичките под очите са по-чест козметичен недостатък, тъй като са свързани с отслабване на тъканите около очите, както и на мускулите, поддържащи клепачите.

-          Задържане на течности

Течностите, които задържате поради различни причини – злоупотреба със сол, наднормено тегло, неадекватен прием на течности, заболяване, което води до задържане на течности, може да се натрупат и под очите, като по този начин водят до образуване на торбички под очите.

В този случай е важно да идентифицираме причината защо имаме неприятните торбички под очите, тъй като свързаната със злоупотреба със сол ще се облекчи с диета, а тази, която е породена от заболяване, при което се задържат течности като бъбречно например, може да бъде решена единствено от специалист чрез лечение на конкретното болестно състояние.

Торбичките под очите обикновено са козметичен проблем за щастие и рядко са признак на сериозно заболяване, но такова не бива да се изключва, без да е извършена консултация със специалист особено ако са придружени и от други оплаквания.

-          Заболявания

Сред най-честите по-сериозни причини за торбички под очите, свързани със заболяване, са дерматит, дерматомиозит, бъбречно заболяване, за което вече споменахме, тъй като води до задържан на течности и заболяване на щитовидната жлеза. Ако считате, че има дори минимална вероятност проблем със здравето ви да е в основата на торбичките под очите, мястото ви не е в козметичния кабинет или в козметичния магазин, а в кабинета на лекаря.

Само и единствено чрез лечение на конкретното заболяване след правилна диагностика ще има смисъл да предприемате каквито и да е процедури за редуциране на торбичките. Ако не обърнете внимание на първопричината заедно със специалиста по здравни грижи, то торбичките под очите ви ще се появяват отново каквито и процедури да посещавате. 

-          Алергии

Невероятно е, но алергична реакция като най-обикновена сенна хрема може да се окаже ключът към загадката защо имаме неприятните торбички под очите. Антихистамини и контрол над алергията са краткият и верен път в случая за справяне с торбичките под очите. Естествено, че трябва да са предписани от лекар, а не резултат на самолечение.

За какво са признак торбичките под очите?

-          Генетични причини

Тук няма какво да добавим, а и вие няма особено какво да направите – гените не се променят. Това обаче не означава, че не може да ги прикривате. Въздействате в случая на последствието, защото първопричината – гените – не могат да се променят.

-          Безсъние

Осигурете си сън с нужните качество и количество, ако подозирате, че безсънието е в основата на торбичките и тъмните кръгове под очите ви. Безсънието може да е в резултат на множество причини, консултирайте се със специалист, за да се справите с разстройството на съня, от което страдате.

-          Вредни навици

Искате ли още една причина да откажете цигарите? Торбичките под очите ви ще намалеят значително, ако са резултат от вредни навици като тютюнопушенето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес