Защо ни се запушва носът през зимата?

1833
Защо ни се запушва носът  през зимата?
Снимка: iStock

Много хора, когато излязат навън през зимата, с изненада забелязват, че носът им се запушва - но нямат признаци на настинка и въобще не се чувстват болни. Защо се случва така, разказва д-р Александра Фильова. 

Продължителната хрема е възпаление

Най-често хремата и запушеният нос – т. нар. „назална конгестия“, показват възпаление, причинено от вируси или бактерии. Това е първата и най-очевидна причина, поради която е трудно да дишате през носа. Хремата варира в зависимост от вида на инфекцията.

При вирусни заболявания секретите са течни и прозрачни, носът ви сякаш постоянно тече. Зеленият и жълтеникав секрет показват бактериална инфекция.

Ала и в двата случая се получава оток на лигавиците, носните проходи се стесняват, дишането е затруднено.

Понякога това е следствие от капки

Обикновено при навременно лечение инфекциозният ринит минава за 7 дни. Но понякога хремата продължава поради неправилно използване на капки или спрейове за нос. Лекарства като деконгестанти и вазоконстриктори може да предизвикат пристрастяване, поради което лекарите съветват да ги използвате не повече от 3-5 дни.

При продължителна употреба лигавиците на носа губят чувствителност към компонентите на лекарството и отокът се увеличава. Тоест: човек капе капки, за известно време идва облекчение - но скоро носът отново се запушва. Получава се порочен кръг: без лекарството трудно се диша, но и с него задръстванията не изчезват напълно.

Ако капките не помогнат до 3-5 дни и не получавате облекчение, непременно трябва да се свържете с вашия лекар, той ще избере друго лекарство.

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Не можем да изключим алергиите

Друга често срещана причина за хрема са алергиите. Неинфекциозният алергичен ринит е често срещан. Според статистиката до 24% от хората страдат от него. Мнозина смятат, че алергичният ринит се появява само през пролетта и лятото, в периода на активен цъфтеж. Но това не е вярно. Алерген може да се открие по всяко време на годината. Реакцията може да се появи спрямо прахови акари, козина, частици кожа или секрети от жлезите на домашни любимци.

При това, алергичната реакция често се провокира от продукти и различни микрочастици, които човек вдишва. Има дори алергии към брашно.

Имунен отговор

След като алерген навлезе в организма, той предизвиква мощен отговор: имунната система обърква най-обикновено безвредно вещество с „враг“ и мобилизира всички сили за борба с него. Така се развива възпаление, на което реагират лигавиците. При това, колкото по-силна е алергичната реакция, толкова по-изразени са симптомите на алергия. Така че, ако хремата не изчезне дълго време, има смисъл да се направят лабораторни тестове - които ще помогнат да се определи на кой алерген организмът реагира толкова остро. Тогава антихистамините, предписани от лекар, ще ви помогнат да се справите с алергичния ринит.

Защо при хрема често имаме липса на обоняние

Вазомоторен ринит

Ако няма инфекция или алергия, но човекът все още подсмърча и се оплаква от запушване на носа, такава хрема се нарича вазомоторна. При вазомоторния ринит носът може да е чист, но все още е трудно да се диша. Това се дължи на разширяването на кръвоносните съдове в носната лигавица.

Причините може да бъдат много различни, например хормонален дисбаланс или реакция към някои лекарства. Понякога носът се запушва дори заради силни преживявания. През зимата вазомоторният ринит може да бъде реакция спрямо студен или сух въздух на закрито.

А когато носната лигавица е суха, патогенните микроби лесно проникват в организма. Обикновено носната слуз служи като естествена бариера за микробите.

Вазомоторният ринит не може да бъде излекуван. При силен студ е полезно да покриете носа си с шал и да не стоите дълго време на студено. Важно е редовно да проветрявате помещенията и да овлажнявате въздуха в тях.

Внимание! Тази статия е само за сведение. Не прилагайте самолекуване и задължително се обръщайте към лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com