Защо се появяват бенки - какво трябва да знаем?

92569
Защо се появяват бенки - какво трябва да знаем?
Снимка: iStock/Guliver

Бенки или невуси се появяват по кожата на всеки човек. Някои от тях присъстват при раждането, други се появява още в първите седмици от живота, третият - се образува върху тялото в юношеството и зряла възраст.

Обикновено тези доброкачествени образувания не предизвикват безпокойство у притежателя им. И все пак, когато бенката расте, ако промени цвета си, размера си, се препоръчва да се консултирате с дерматолог. Трябва да потърсите професионален съвет и да отидете на преглед и когато размер, цвят, форма или усещания се променят. В зависимост от резултатите след посещението при лекар ще е възможно да решите дали да се премахне бенката или не.

Защо се появяват бенки?

Бенки по човешкото тяло има в много и различни форми и цветове. Те се различават по размер, местоположение и цвят. Могат да се появят на гърба, лицето, ръцете, шията, скалпа, абсолютно навсякъде по тялото.

Черните, кафявите, червените бенки са малки, едва забележими и могат да бъдат с размерите на грахово зърно или дори пилешко яйце. Плоските и изпъкнали бенки над повърхността на кожата (не трябва да се бъркат с папиломи), те са в резултат от патология на деленето на епидермалните клетки. Причина за появата им може да е генетичен, вътрешни или външни фактори.

Как да различим обикновената бенка от меланома

Интересно:

Много дерматолози смятат, че това как да са разположени бенките по човешкото тяло се определя още по време на пренаталното развитие. Това ще рече, че с раждането си детето може да няма бенки, но при местоположението им е вече определено от генетичните фактори.

Вътрешните фактори, които обуславят появата на бенки, са хормонални промени (такива не бива да се бъркат с възрастови петна). Външните фактори за появата на бенки са наранявания на кожата, продължително излагане на ултравиолетово лъчение, изгаряния.

Важно:

Често тийнейджърите в пубертета откриват, че им е пораснала бенка. Така и по време на бременност жената може да открие нова формация по кожата си. С възрастта броят на невусите по тялото се увеличава.

И като цяло, ако по кожата се появят две или три нови бенки, няма причина за безпокойство. Ако бенката започна да расте, започне да боли, сърби, кърви, трябва да се направи консултация с лекар. Това може да е директен сигнал за медицинска консултация.

Може ли да расте доброкачествена бенка?

Бенките растат, както вече споменахме, под въздействието на вътрешни и външни фактори. Те променят външния си вид през целия живот - равномерно се сгъстяват, стават по-светли, потъмняват, растат заедно с кожата. Ако бенката е започнала да расте, но увеличаването на размера става бавно, пропорционално на растежа на тялото, тогава това състояние не трябва да предизвиква особено безпокойство. Това са естествени промени, при които рисковете от дегенерация на образованието в меланом са минимални. В случай, че този растеж е бърз, бенката показва признаци на диспластичен невус. Тогава трябва да се проучи и отстрани.

Имате ли "безобидна" бенка? Задължително прочетете това

Кои промени в образованието на бенки са тревожни?

Не трябва да се пренебрегват ситуации като:

  • Бенката се е увеличила до 6 или повече милиметра в диаметър;
  • Цветът на образованието се променя. По повърхността й се появяват светли или тъмни петна;
  • Текстурата, плътността на невуса се променя;
  • Краищата на бенката стават неравни;
  • Както по време на палпация, така и в покой, бенката боли и сърби. Кожата около образуването стана червена, подута;
  • по тялото растат други бенки.

Тези промени са неблагоприятни признаци. Препоръчително е незабавно да се потърси професионален съвет.

Какво да направите, ако бенката започна да расте?

Запишете си час при дерматолог. Специалистът ще направи анамнеза, ще проведе визуален и хардуерен преглед (дерматоскопия). Ако е необходимо, ще премахне образуванието и ще изпрати тъканна проба за хистологично изследване.

Как се извършва диагностиката?

Най-точният метод за диагностициране на бенки е дерматоскопията. Диагнозата е безболезнена, безопасна и не отнема много време.

Интересно:

След дерматоскопия всички изследвани образувания се фиксират. При последващо посещение при лекаря може да проследите промените в невусите, техния размер, форма.

По време на прегледа дерматологът взема решение за необходимостта от хистологичен анализ. Най-често няма противопоказания за премахване на бенки. В тези случаи остава лекарят да избере оптималния метод за отстраняване или третиране на бенката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com