Защо сълзят очите - какви може да са причините

80343
Защо сълзят очите - какви може да са причините
Снимка: iStock

Сълзене на очите е състояние, при което сълзата се натрупва в конюнктивалната кухина и тече над ръба на клепача. Резултатът е дразнене на кожата на клепачите, зачервяване, мацерация (размекване на тъканите в резултат на продължително излагане на влага). Постоянно течащите сълзи причиняват дискомфорт и дразнене.

Защо се сълзят очите и какво да правя?

Очите се сълзят само по три причини:

А. Слъзните жлези произвеждат излишно количество слъзна течност.

Б. Нарушение на слъзните пътища.

В. Нарушаване състава на сълзите.

Сълзите са необходими за постоянната хидратация на роговицата. При липса на сълзи роговицата изсъхва, става мътна и човекът губи зрение. Това заболяване се нарича ксероза на корнеята, роговицата. Следователно, за да се поддържа добро зрение е необходимо отделянето на сълзи.

Интересното е, че приблизително 250 ml слъзна течност се произвежда на ден във всяко око. Същото количество сълзи се отстранява от окото по слъзните канали, които включват слъзния сак, слъзния канал и назолакрималния канал. Всяко човешко око има слъзна жлеза, която се намира в горно-външната част на окото и 18-20 малки допълнителни слъзни жлези в преходната конюнктивална гънка на горния клепач, в горната част на клепача отвътре.

При нормални условия непрекъснато функционират само допълнителни слъзни жлези и отделят сълзи. Тази сълза е напълно достатъчна, за да може човек да овлажни роговицата.

Основната слъзна жлеза се включва в работата, когато роговицата изсъхне, тя е раздразнена от чужд предмет или по време на психологическо (неврологично) дразнене.

Лек за уморените очи и добро зрение

Сълзене на очите - какви могат да са причините?

А. Причини, предизвикващи хиперсекреция на слъзните жлези:

  • „Синдром на сухото око”;
  • Сух въздух;
  • Чуждо тяло в роговицата или конюнктивата;
  • Химическо дразнене на роговицата;
  • Възпалителен процес в конюнктивата (конюнктивит, инфлитама);
  • Процес на клепачите (блефарит);
  • Дразнене на нервите, инервиращи слъзните жлези, неврологична причина за сълзене;
  • Нарушение на психосоматичното състояние.

1. Парадоксално, но именно „синдромът на сухото око“ е една от двете най-основни причини за сълзене. "Сухото око" изисква хидратация и не може да бъде причина за излишните сълзи. Именно изсушаването на роговицата предизвиква хиперсекреция на слъзната жлеза, която произвежда по-голям обем сълзи, отколкото слъзните канали могат да отклонят.

2. Сух въздух на закрито или на открито

Това води до изсушаване на сълзите и сухота на роговицата. Този ефект е особено изразен в страни с горещи климатични условия, придружени от постоянни ветрове. Механизмът на допълнително производство на сълзи, които се произвеждат в излишък, се стартира и се появява в сълзене.

Трябва да се отбележи, че мразовитият въздух по отношение на неговите физически характеристики е много по-сух от топлия въздух. Следователно, на улицата в студа, придружено от вятъра, сълзите също бързо изсъхват и в резултат на това има допълнително повишено отделяне на сълзи.

3. Чуждо тяло в роговицата или конюнктивалната кухина – такава е най-често миглата. Това води до нарушение на роговичния епител, причинявайки синдром на "роговицата". Последният е придружен от зачервяване и сълзене на очите.

4. Химическото дразнене на роговицата – често става в резултат от вещества във въздуха, което води до рефлекторно увеличаване на сълзенето за повишена защита на роговицата, за предотвратяване на негативното въздействие на химикалите върху очната леща, които се отмиват от обилното отделяне на сълзи. Знаем, че очите ни сълзят, когато белим лука. Това е най-типичният пример за сълзене от химическо въздействие върху очите. Същото се случва и в помещение, където има излишък от амоняк, тютюнев дим и други активни химикали.

5. Конюнктивит или възпаление на лигавицата на окото също причинява сълзене на очите. В резултат очите стават червени. При бактериален конюнктивит се присъединява отделянето на гной, подуване на клепачите.

7-те най-важни съвета за здрави очи

6. Блефаритът или възпалението на краищата на клепачите води до хронично сълзене, подобно на самото заболяване, което най-често има хроничен ход. Сълзенето при блефарит е свързано с подуване на клепачите и затруднено изтичане на сълзите през слъзните каналчета.

7. Дразнене на нервите, инервиращи слъзните жлези, неврологична причина за сълзене.  Инервацията на слъзната жлеза е много сложна. Четири нерва осигуряват неговите чувствителни и секреторни функции. Това е "слъзният нерв" - първият клон на тригеминалния нерв, клон на лицевия нерв, както и нервните влакна на парасимпатиковата и симпатиковата нервна система. Дразненето на тези нервни влакна може да причини хиперсекреция на слъзната жлеза. Дразнещите фактори включват тумори, възпалителни заболявания по лицето, наранявания.

8. Нарушаването на психосоматичното състояние на човек е често срещана причина, когато очите сълзят в излишък и сълзите текат като река. Гневът, страхът, тъгата или скръбта предизвикват дразнене на симпатиковата нервна система, освобождавайки в кръвта така наречените „хормони на реакцията на стрес” - адреналин, норепинефрин. Както знаете, слъзната жлеза се инервира от симпатиковата нервна система и поради това, когато е раздразнена, се получава повишено производство на сълзи. Колкото по-силна е реакцията на стреса, толкова по-голямо е дразненето на симпатиковата нервна система и толкова повече сълзи текат.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com