Лек за уморените очи и добро зрение

13331
Лек за уморените очи и добро зрение
Снимка: iStock/Guliver

Работата на компютър, екраните на мобилните устройства, запрашената среда, редица заболявания, УВ лъчите и много други оказват негативно влияние върху зрението ви. Уморените очи влошават зрението и могат да причинят и друг дискомфорт като главоболие например. Ако предпазвате очите си по време на работа със специални защитни средства, посещавате редовно очен лекар за профилактични прегледи и купувате качествени слънцезащитни очила, ще съхраните зрението в добро състояние по-дълго време. Д-р Селтман  – очен лекар – дава и следните съвети за уморени очи, с които ще почувствате бързо облекчение.

1.       Топли компреси

Измийте ръцете си, напълнете чист съд с топла вода, намокрете две тампончета или кърпа и я поставете върху очите си. Внимавайте водата да не е твърде гореща и наистина следете за хигиената на ръцете, съда и кърпата, за да не замърсите очите си. Топлите компреси облекчават спазми, увеличават притока на кръв, помагат да се отпуснете, намаляват болката в очите и са идеални за уморени очи.

9 начина да заличим подпухналите очи

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин, а да не можете да си намерите очите? Толкова са уморени и подпухнали, че се чувствате като п...

2.       Осигурете подходящата светлина

Когато четете, източникът на светлина трябва да е не към очите или срещу вас, а зад вас и да осветява това, което четете. Оставете приглушено осветление, докато гледате телевизия, не затъмнявайте напълно. Намалете светлинното излъчване на устройствата си – мобилен телефон, монитор, за да не напрягате очите. Осигурете и идеален контраст – колкото по-голям е той, толкова по-малко напрягате очите си. Защитните очила също са необходими, ако работите на компютър.

3.       Не пропускайте профилактичните прегледи

Ако носите очила с диоптри, следете дали са точните и ги коригирайте веднага, щом почувствате нужда. Употребата на очила с неправилен диоптър води до по-бързо влошаване на зрението. Доверете се на лекарите при избор на диоптри и не купувайте очила от пазари. Зрението ви е най-ценното, което имате. То заслужава най-доброто.

4.       Чай за клепачите

Уморени очи - съвети как да ги прикрием

Уморените очи са добре познат проблем на повечето хора. Независимо дали са резултат от щур купон, или пък от гоненето на кариера, торби...

Не изхвърляйте пакетчетата от чая си от лайка. Изстудете ги в хладилника и ги поставете върху клепачите. Това ще доведе до моментално облекчение на уморените и подпухнали очи и ще ви помогне да им осигурите почивка.

5.       Не се втренчвайте в монитора

Когато работите на компютър или лаптоп, на всеки 10 минути вдигайте очи от него и поглеждайте през прозореца някъде далеч. Това е чудесен начин да дадете възможност на очите да починат.

6.       Гимнастиката – лек за уморените очи

Гимнастиката на очите също помага за преодоляване на умората. Направете следното упражнение. Доближете пръст до основата на носа между очите ви и гледайте в него 2-3 секунди. След това отдалечете пръста възможно най-много и пак гледайте в него. Това просто упражнение ви помага да подобрите зрението и преодолеете умората в очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com