Знаете ли, че горчивите храни са толкова полезни

4055
Знаете ли, че горчивите храни са толкова полезни
Снимка: iStock

Много храни с горчив вкус, като листа от глухарче и червени боровинки, имат свои собствени уникални ползи за здравето, включително защита срещу рак, сърдечни заболявания и диабет, както и намалено възпаление.

Горчивите храни понякога получават лоша слава в света на кулинарията, тъй като техните силни вкусове могат да бъдат отблъскващи за придирчивите хора. Те обаче са невероятно питателни и съдържат голямо разнообразие от растителни химикали, които имат значителни ползи за здравето.

Ако искате да премахнете горчивия вкус на КРАСТАВИЦИТЕ, направете ето ТОВА!

Ето някои горчиви храни, които са полезни за вашето здраве:

Кръстоцветни зеленчуци

Семейството на кръстоцветните съдържа много зеленчуци с горчив вкус, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола.

Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчивия вкус и са отговорни за много от техните ползи за здравето.

Въпреки че не са дадени официални препоръки, някои изследвания показват, че консумацията на поне пет порции кръстоцветни зеленчуци на седмица осигурява най-много ползи за здравето.

Цитрусови кори

Докато месото и сокът на цитрусовите плодове като лимони, портокали и грейпфрути имат сладък или тръпчив вкус, външната кора и бялата сърцевина са доста горчиви.

Това се дължи на наличието на флавоноиди, които предпазват плодовете от изяждане от вредители, но имат много ползи за здравето на хората.

Всъщност цитрусовите кори съдържат по-висока концентрация на флавоноиди, отколкото всяка друга част от плода.

Ако искате да включите цитрусовата кора в диетата си, тя може да се настърже и да се консумира като кора, да се изсуши и да се използва в смеси за подправки или дори да се захароса и да се добави към десерти.

Червени боровинки

Червените боровинки са тръпчиви, горчиви червени плодове, които могат да се консумират сурови, варени, сушени или изцедени.

Те съдържат вид полифенол, известен като проантоцианидини тип А, който може да попречи на бактериите да се залепят по повърхности, като телесните ви тъкани.

Пристрастието към горчиво кафе било свързано с психопатия

Това може да бъде от полза за намаляване на бактериалния кариес, намаляване на риска от инфекции с H. pylori в стомаха и дори предотвратяване на инфекции с E. coli в червата и пикочните пътища.

Какао

Какаото на прах се прави от зърната на растението какао и има изключително горчив вкус, когато не е подсладено. Често се използва в различни десерти, но също така се смесва с какаово масло, какаов ликьор, ванилия и захар за направата на шоколад.

Изследванията показват, че хората, които ядат шоколад поне пет пъти седмично, имат 56% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.

Това вероятно се дължи на полифенолите и антиоксидантите, открити в какаото, които могат да разширят кръвоносните съдове и да намалят възпалението, предпазвайки сърцето ви.

Какаото също е добър източник на няколко микроелемента, включително мед, манган, магнезий и желязо.

Кафе

Като повечето горчиви храни, кафето е пълно с полифеноли, които придават на напитката уникалния вкус.

Един от най-разпространените полифеноли в кафето е хлорогеновата киселина, силен антиоксидант, вероятно отговорен за много от ползите за здравето на кафето, включително намалено окислително увреждане и по-нисък риск от сърдечни заболявания и диабет.

Някои изследвания предполагат, че кафето с кофеин може да помогне за предотвратяване на неврологични разстройства, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон, но са необходими повече изследвания, за да се разбере защо.

Зелен чай

Зеленият чай е друга популярна напитка, консумирана по целия свят. Има естествено горчив вкус поради съдържанието на катехин и полифенол.

Зеленият чай също съдържа различни полифеноли, които действат като антиоксиданти и противовъзпалителни средства. Заедно тези съединения намаляват увреждането от свободните радикали и възпалението, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Всъщност пиенето на само една чаша зелен чай дневно се свързва с близо 20% по-нисък риск от инфаркт.

Червено вино

Червеното вино съдържа два основни типа полифеноли - проантоцианидини и танини, които придават на виното дълбок цвят и горчив вкус.

Комбинацията от алкохол и тези полифеноли може да намали риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на окисляването на холестерола, намаляване на съсирването на кръвта и разширяване на кръвоносните съдове.

Някои по-нови изследвания също показват, че червеното вино може да е полезно за червата. Други ползи от пиенето на червено вино включват дълголетие и по-нисък риск от диабет и остеопороза.

Всяка от храните с горчив вкус има свои уникални ползи за здравето, включително защита срещу рак, сърдечни заболявания и диабет, както и намалено възпаление и оксидативен стрес.

Повечето от тези ползи идват от широкия набор от полифеноли, които действат като антиоксиданти, противовъзпалителни и дори пребиотици.

Тъй като има толкова много видове горчиви храни, от които да избирате, лесно е да включите поне някои от тях в диетата си, за да извлечете множество ползи за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com