Пристрастието към горчиво кафе било свързано с психопатия

12114
Пристрастието към горчиво кафе било свързано с психопатия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Психолози от университета на Инсбрук (Австрия) свързали пристрастията към горчивите храни и по-конкретно – към черното кафе, с наличието на психопатични тенденции у човека. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Appetite, съобщава Independent.

Психолозите установили зависимост между честата употреба на горчива храна (например кафе и тоник) и склонността на човека към макиавелизъм (в широк смисъл – стремеж да се манипулират другите), садизъм и нарцисизъм.

Шефовете често страдат от нарцисизъм

Хората често се оплакват, че шефовете им са безжалостни, жестоки и егоистични. Дали просто сме свикнали да се оплакваме от началниците ...

По време на изследването специалистите изучавали хранителните пристрастия към сладко, солено, горчиво и кисело на около 500 мъже и жени. По-конкретно доброволците трябвало да оценяват вкуса на такива продукти като шоколадова торта, бекон, оцет и репички по шестстепенна скала, като се започне от неприемането до пристрастието към продукта.

След това доброволците попълвали четири анкети. Първата била за измерване на нивото на агресия, втората – за макиавелизъм и нарцисизъм, третата била тест за т.нар. голяма петорка (екстраверсия, дружелюбност, съзнателност, невротизъм и интелект) и четвъртата – степен на проява на садистични наклонности.

Освен установената връзка между предпочитанията на горчиви продукти и склонността към макиавелизъм, садизъм и нарцисизъм, психолозите установили отрицателна зависимост между отзивчивостта и сътрудничеството и пристрастието към храна с горчив вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com