Знаете ли кой ензим разгражда алкохола?

29054
Знаете ли кой ензим разгражда алкохола?
Снимка: iStock

Знаем, че консумацията на алкохол без мярка създава редица опасности за здравето като цироза, рак, риск от преждевременна смърт. Защо обаче едни хора пият непрекъснато, превръщайки се в алкохолици, но не се разболяват, а при други са достатъчни само чаша-две на ден, за да се окажат съвсем скоро със сериозно чернодробно заболяване?

Оказва се, че вредата от консумацията на алкохол е индивидуална и се определя от начина, по който всеки отделен организъм разгражда и отделя алкохола, като това е свързано и с ензима, който го разгражда. Това прави важна информацията кой ензим разгражда алкохола и каква точно е ролята му?

Какво се случва с тялото ви, ако спрете алкохола?

Кой ензим разгражда алкохола и еднакво ли е количеството му при всички?

За да бъде приетият алкохол отделен от организма, два ензима на черния дроб се грижат за разграждането му. Това са алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа, като първият работи за превръщането на алкохола в ацеталдехид. Ацеталдехидът – най-често срещаният отговор на въпроса кой ензим разгражда алкохола – е силно канцерогенен и причинява сериозни щети върху органите и тъканите на тялото, застрашавайки здравето на консумиращия алкохол с токсичността си. Той е и причинителят на чернодробни заболявания и дори на животозастрашаващата цироза при хора, които злоупотребяват с алкохола. Ацеталдехидът нанася дългосрочни щети не само на черния дроб. Тъй като част от метаболизма на алкохола се осъществява в стомаха, панкреаса и мозъка, то ацеталдехидът казва токсично и неблагоприятно, увреждащо въздействие и върху тях.

Когато се чудите кой ензим разгражда алкохола, следва да знаете, че ензимът не е един, а два и че те работят различно в различните организми. Вариации в ензимите ADH и ALDH се проследяват до вариации в гените, които кодират тези ензими. Интересен факт е, че някои вариации предпазват от развитие на алкохолизъм, докато други тласкат организма към прекомерна употреба на алкохол. Тоест алкохолизмът и реакцията на организма към алкохола са и генетично обусловени. Заедно с гените влияние оказват семейната и заобикалящата среда. Известно е и, че при едни хора ензимите работят по-ефективно, при други – не толкова. Това обяснява защо едно и също количество алкохол въздейства различно на различните хора и защо дадено лице се напива от 50 грама, докато на друг и 300 грама не действат опияняващо.

Лекари: Това е най-опасният алкохол

Какви са последствията от злоупотребата с алкохол?

Вероятно консумирате алкохол, щом се вълнувате кой ензим разгражда алкохола. И докато информацията кой ензим разгражда алкохола няма да ви помогне да подобрите здравето си, то смущаващите факти за вредата от прекомерната консумация на алкохол могат да ви стреснат и да намалите броя чашки. Как вреди алкохолът?

-  Омазнен черен дроб е сред най-честите последствия от консумацията на алкохол. Чернодробната цироза не е толкова застъпена, но е животозастрашаваща.

-  Ацеталдехидът увеличава в пъти опасността от развитие на рак на гърлото, дебелото черво, устната кухина, черния дроб.

- Хроничен панкреатит с алкохолна етиология засяга около 10% от алкохолиците, което също е сериозен процент.

-  Здравословните последствия от консумацията на алкохол при дамите могат да бъдат много по-сериозни и драматични от тези при господата, тъй като при дамите повече алкохол достига в кръвта, тъй като организмът им абсорбира и метаболизира алкохола по-различно от мъжкото тяло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com