Знаете ли къде боли дебелото черво?

41832
Знаете ли къде боли дебелото черво?
Снимка: iStock/Guliver

На никого от нас не са чужди болките в корема, болезненото подуване, газовете и ужасяващите спазми. Те могат да бъдат сигнал за десетки неразположения, предизвикани от също толкова различни фактори. От менструални болки, през лошо храносмилане до стомашен вирус. Кога обаче неразположенията са симптом за сериозен здравен проблем с дебелото черво и налагат да се обърне специално внимание?

Обичайно за казус с този орган сигнализират остри спазми в долната дясна част на стомаха. При дамите, разбира се, те могат да имат и друг генезис - проблем с яйчниците, които се намират приблизително на същото място. Болките могат да са симптом на кисти или миоми. В такъв случай трябва да следим също за: дискомфорт по време на секс, проблеми с уринирането, необичайно подут корем, остри неразположения.

На почти същото място се появяват и рутинните менструални крампи. Те представляват тъпи и неприятни болки, които идват и отминават на вълни.

Ако болезнените усещания в дясната част на корема са свързани с дебелото черво, обичайно ги съпътстват и други симптоми - гадене, киселини, констипация, газове, разстройство. Най-често се причиняват от проблеми с храносмилането или запушване на канала.

Ако наличните болки са по-специфични (преминават от средата към дясната страна на корема, където изведнъж стават по-остри), може да става дума за апендицит. Опасното състояние се появява вследствие на възпален апендикс - малък тръбовиден орган, прикрепен именно към дебелото черво. Обичайно симптоматиката на апендикса става по-остра с всеки изминал час и нерядко е придружена от температура и треска. Тогава бързо трябва да търсим помощ от лекар и дори хоспитализация.

Възможно е болките да идват от камъни в бъбреците, които са на път да бъдат изхвърлени, но се заклещват по пътя си в дебелото черво. Тогава спазмите се усещат не само в стомаха, а и в кръста и слабините. Появява се кървене и остра болка при уриниране, повръщане, нерядко и температура. Ако камъните са с по-голям размер, не могат да излязат сами, запушват дебелото черво и тялото има нужда от лекарска помощ.

Болки в същата област могат да се причинят и от синдрома на раздразненото черво. Това е болезнено състояние с невинаги ясен генезис. Най-често се свързва с начина на живот и храненето, но се случва да бъде обусловен от стрес и безпокойство в ежедневието. Ако проблемът с дебелото черво е причинено от колит или болестта на Крон, се придружава от тежка умора, рязко и необяснимо отслабване, загуба на апетит, повръщане, и сериозно подуване на корема, гадене. Появява се и разстройство, като в изпражненията се открива кръв.

Вместо да гадаем защо ни боли в дясната част на корема, трябва незабавно да посетим специалист, да си направим нужните изследвания и да открием причините.

(Консултация трябва да се направи и при болки в ляво от центъра на стомаха, където причинители са най-често проблеми с черния дроб и бъбреците).

Лечение

Никога не правете това вкъщи, докато навън има гръмотевична буря

Въпреки че вероятността да бъдете ударени от мълния е малка, важно е да знаете как да останете в безопасност по време на гръмотевична б...

Третирането на проблема зависи от неговия източник. Ако това е заболяване или времено запушване на канала, се налагат прием на лекарства и дори леки интервенции. Ако крампите и неразположенията обаче се обуславят от системни проблеми с храносмилателната система, можем да подпомогнем процеса с правилно хранене и натурални добавки за добро храносмилане.

Хранителни непоносимости - Ако тялото среща проблеми с разграждането и усвояването на лактоза, глутен и други хранителни вещества, често се получават проблеми в дебелото черво, където отива всичко неусвоено в тънките черва. Ако органът не успее да се справи с извеждането на излишното от тялото, стартират интензивни възпалителни процеси, които често причиняват сериозни заболявания на храносмилателния тракт. В случай, че имаме системни проблеми с работата на дебелото черво, е силно препоръчително да си направим изследване за непоносимости към отделни групи храни, за да отстраним поне временно от менюто дразнителите.

Диета, богата на белтъци и фибри - за да се подпомогне и ускори храносмилането, е добре да преминем на режим с храни, които подпомагат метаболизма и улесняват функционирането на дебелото черво. С тяхна помощ приетите вещества се разграждат по-бързо и ефективно и намаляват значително угрозата от запушване на червата. Добре е да хапваме риба, зехтин, пресни плодове и зеленчуци, както и да започнем да пием повече вода.

Без алкохол, мазно, газирано и полуфабрикати.

Повече физическо движение - активността помага за по-добрата перисталтика и ускорява метаболизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com