36 млн, лв. за модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци

595
36 млн, лв. за модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Варна Иван Портних подписаха договор за разширяване и модернизация на пречиствателната станция „Златни пясъци“.

Финансирането е в размер на 37,2 млн. лв. И е на втора фаза от мащабния проект ОП „Околна среда 2014-2020“. Станцията е проектирана за пречистване на отпадъчните води на комплекса и околните курортни селища – „Ален мак“, „Чайка“ и „Ревиера“. Капацитетът е разчетен за 72 хиляди души през лятото и 18 хиляди през зимата. Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация през 2018 г. и ще пречиства азот и фосфор, което е в съответствие с европейските норми. Безвъзмездната финансова помощ е близо 29 млн. лв.

От 15 май има забрана за строежи във курортите във Варненска област

От 15 май тази година ремонтни и монтажни дейности в курортите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, "Чайка" и курортната зона При...

Министър Василева каза, че този проект е от изключителна важност. ПСОВ-Златни пясъци е открита преди 33 г., предназначена е за 20 хил. жители и предвид ръста на туристите и разрастването на курорта има нужда от модернизация. Разчитаме на пълна мобилизация в строителството, така че проектът да бъде изпълнен в срок, допълни министър Василева.

Кметът Иван Портних благодари за помощта и подчерта, че без финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“, проектът не би могъл да се осъществи. 40 млн. лв. няма как да бъдат осигурени от бюджета на общината, подчерта кметът на Варна. Той съобщи, че вече 12 фирми са подали предложения за изграждане на мощностите.

ПСОВ – Златни пясъци е открита през юли 1983 г. и през летния сезон се „задъхва“ заради голямото натоварване. През 2014 г. по първа фаза от проекта беше изградено дълбоководно заустване, което отведе отпадъчните води от съоръжението на 2321 м в морето. Новата ПСОВ ще осигури пълно и екологосъобразно пречистване на отпадъчните води, което ще подобри условия за туризъм и бизнес.

Ще се подобрят и условията на живот в СО „Ален мак“. Селището се развива с бързи темпове и в момента в него усилено се строят вили, къщи и фамилни хотели, но едва 20 на сто от тях са обхванати от канализационната мрежа. По проекта ще бъдат изграден 4 главни гравитачни битови канализационни клона с дължина 5 км и 265 сградни отклонения. Изграждането на скелета на канализационната мрежа ще позволи бъдещото й разширяване.

Във Варна пак пуснаха спряна обществена поръчка за 120 млн. лв.

Община Варна обяви отново обществената поръчка за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци. Това става...

Общият брой на проектите по ОПОС 2007-2013 в област Варна е 18. Общият размер на инвестициите е 197,35 млн. лв. Големите населени места по Черноморието са обезпечени с необходимата екологична инфраструктура, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com