Историческият парк в Неофит Рилски е на загуба в цялата си история досега

44713
Историческият парк в Неофит Рилски е на загуба в цялата си история досега
Снимка: Исторически парк

Пищен исторически парк, разположен на повече от 130 декара във ветренското село Неофит Рилски, привлича туристи вече години наред.

Рекламира се като туристически атракцион на културно-историческа тематика. В него са пресъздадени отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност (неолитно и халколитно жилище, тракийски музей, възстановка на Александровска гробница) и кухня със специалитети по автентични древни рецепти.

"Тук миналото става достъпно за всички сетива благодарение на педантично отношение към детайлите и приятни атракции като стрелба с лък, ритуално пиене на вино по тракийски обичай от изящни ритони и фиали, снимки с традиционни за епохите облекла, тур с тракийска колесница, разходка с пони и тематичен детски кът", се казва още в презентацията му. Припомняме как паркът отвори врати в материала "Историческият парк край Варна отвори врати и ги затвори до 15 юли (ВИДЕО)"

Имотът се стопанисва от акционерно дружество със същото наименование – "Исторически парк", вписано в Търговския регистър през 2013 г. Негов мажоритарен акционер е Анатоли Савов (притежаващ 739 206 акции). Управителят му Ивелин Михайлов има 10 952 акции, а Боян Пеков – член на Съвета на директорите, притежава 1000 акции.

Финансирането на дружеството, респективно на обекта, се осъществява чрез продажба на ценни книжа, но не през Фондовата борса. Това стана ясно още през 2019 г., когато по сигнал на акционери Комисията за финансов надзор прави проверка, установява нередности и ги предоставя на прокуратурата.

Причината КФН да не предприема други мерки е, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти и КФН няма правомощия по отношение на тях, тъй като ценните книжа не са публично предлагани.

Според КФН има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект "Исторически парк", а не по сметка на акционерите-прехвърлители.

Ето и съобщението на КФН в цялост:

Комисията за финансов надзор (КФН) инициира проверка на "Исторически парк" АД. След като анализира публично оповестената информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър, Комисията излезе с аргументирано становище по казуса. Проверката на КФН установи, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти. Респективно правоотношенията, които възникват между тях също имат частноправен характер. Комисията за финансов надзор няма правомощия по отношение на тях, тъй като тя има правомощия единствено при публично предлагане на безналични ценни книжа.

Според становището на КФН, има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект "Исторически парк", а не по сметка на акционерите–прехвърлители.

"За установяване или отхвърляне на това предположение, с мое решение, резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на Прокуратурата на Република България", каза председателят на КФН – г-н Бойко Атанасов.

Резултати от проверката на прокуратурата по казуса публично не са изнасяни до днес. Още: Разследван от КФН и прокуратурата проект взе голяма държавна туристическа награда

Вечно на загуба

Факт е, че дружеството е неизменно на загуба, откак е създадено. Най-крупните са именно през 2019 и 2020 г. – съответно 1,453 млн. лв. и 1,179 лв. В последния годишен финансов отчет е посочена загуба на стойност 878 000 лева и приход от 846 000.  

Проверка на данните сочи изключително зле управлявано дружество: През 2014 година приходите са 25 000 лв., а загубата – 444 000 лв. За 2015-та приходите са 18 000 лв., а загубата – 630 000 лв. В 2016-та постъпленията са 52 000, а загубите – 144 000 лв. Година по-късно приходите са 24 000 лв., а минусът – 363 000 лв. През 2018-та има постъпления от 64 000 лв., а загубата стига 666 000 лева. На следващата година се увеличават рязко приходите – с близо сто пъти, но и загубите се вдигат неимоверно. През 2020-та тенденцията се затвърждава, докато се стига до последната отчетена година, когато приходи и загуба почти се изравняват. Още: КФН се съмнява в измама за "Исторически парк", даде случая на прокуратурата

Основателен е въпросът какво се случва с купувачите на акции от "Исторически парк" АД и къде са парите им, но на него очевидно прокуратурата и съдът трябва да отговорят.

Кой кой е

Интересен факт е, че цялата територия на парка е купена от община Ветрино по времето на управление на сегашния кмет Димитър Димитров.

Видно от публикации в сайта "Красиво Ветрино" – издание на управителя на "Исторически парк" Любомир Михайлов чрез едноличната му фирма "Блаженство", двамата приличат на единомишленици с кмета. Редовен автор в него е самият Михайлов, а често в тях биват атакувани публикации във в-к "Капитал" срещу "Исторически парк" и в подкрепа на ВЕИ проекта на "Добротич Уинд".  

Една от общите битки на стоящите зад "Исторически парк" и кмета на Ветрино е срещу проекта за ветроенергиен парк на "Добротич Уинд" за 1,2 млрд. лева. За да спре инвестицията, местният парламент даже взе решение, което е извън компетенциите му – през юли месец миналата година забрани изрично поставяне на ветрогенераторни съоръжения на територията на общината. Две съдебни инстанции, последната от които – Върховният административен съд, постанови, че такава забрана не е в правомощията на който и да е общински съвет. Причината е, че въпросът се отнася до държавна политика, определена от Министерския съвет, за насърчаване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници.  

Въпреки че спечели битката в съда, от "Добротич Уинд" дадоха на заден с инвестиционните си намерения. Те официално обявиха, че не смятат да реализират проекта си в пълен размер във Ветрино и ще пренасочат инвестициите си в социални програми към населени места, в които проектът им среща подкрепа.

Още по-интересното е, че няколко дни след окончателното решение на ВАС местният парламент във Ветрино на 10-ти юли, 2023 година е препотвърдил своето миналогодишно решение за забрана. Единствената разлика е, че на кметът е възложил да проучи обстоятелствата и законовите правомощия, с които органите на местното самоуправление разполагат за решаването на въпроса, поставен от гражданска инициатива от май 2022 г. Срокът за проучване е до заседанието през месец септември.   

Междувременно Ивелин Михайлов публикува видео обръщение във Фейсбук. В него разказва за бивш служител на ДАНС, който под предтекст, че идва на туризъм в "Исторически парк" и иска да инвестира там, се опитвал да го вербува в полза на проекта. 

Издателят на "Капитал" и проектът на "Добротич Уинд"

Собственикът на "Капитал" Иво Прокопиев освен медиен е и соларен магнат чрез участие в групата "Реналфа" (Renalfa). С "Добротич Уинд" и "CWP Europe" - нейното дружество-майка, чийто създател и главен изпълнителен директор е Димитър Енчев, имат солидни амбиции в проспериращия бизнес с производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници не само на територията на страната, а в цяла Югоизточна Европа.

Renalfa Solarpro Group GmbH е базирана във Виена инвестиционна група за чиста енергия и електронна мобилност с фокус върху активи за производство на възобновяема енергия. Групата инвестира и развива проекти за производство на възобновяема енергия в България, Полша, Унгария, Румъния и Северна Македония.

Renalfa IPP също е базиран във Виена разработчик и независим производител на енергия, създаден като съвместно предприятие между Renalfa Solarpro Group GmbH и френската инвестиционна група RGreen. Компанията притежава и разработва проекти за слънчева фотоволтаична енергия с общ капацитет над 882 MW в България, Унгария, Северна Македония и Румъния – пишат за себе си от групата.

"Добротич Уинд" - дъщерна фирма на международната компания CWP Global, има(ше) намерение да изгради модерен вятърен парк с нови турбини на територията на общините Ветрино и Вълчи дол. Тяхната инсталирана мощност ще е 519 MBт., а инвестицията – 1,2 млрд. лв. На практика проектът на дружеството за вятърна централа щеше да е най-големият в страната. Той включва общо 79 турбини, като за 21 от тях се изисква промяна на общия устройствен план на община Ветрино.

CWP - водещият независим разработчик на възобновяема енергия в Югоизточна Европа и Австралия, и Mercuria Energy Trading, един от най-големите независими енергийни търговци в света с повече от 100 милиарда щатски долара приходи, обединиха усилията си, за да завършат разработката и изграждане на портфолиото на CWP за възобновяема енергия в Югоизточна Европа. Портфолиото от проекти на CWP е в активно развитие от 2018 г. и се състои от повече от 2 гигавата (GW) широкомащабни вятърни, слънчеви и акумулаторни проекти в България, Сърбия, Румъния и Украйна. 

Инвестицията на Mercuria в CWP Europe ще подпомогне нейните усилия за ускоряване на декарбонизацията в четирите държави с интензивни въглеродни емисии. Mercuria - гигант за търговия със суровини, ще предостави своя широк опит в енергийните пазари, както и увеличена финансова подкрепа, което ще позволи на CWP Europe да реализира своя инвестиционен план от 1,9 милиарда евро през следващите няколко години, се сочи в официална информация на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com