Позиция на организаторите на Арт Фестивал "Сръчко" и Флора Варна

1563
Позиция на организаторите на  Арт Фестивал "Сръчко" и Флора Варна
Снимка: Флора Варна

Позиция на организаторите на два от фестивалите във Варна - Флора Варна и Арт фестивал „Сръчко“ (публикуваме без редакторска намеса):

"Община Варна за пореден път показа безпринципност и двойни стандарти, нещо, заради което излязохме на протест през месец декември 2022 г. Ние - като организатори на два от най-известните фестивали във Варна, също НЕ сме доволни от предложеното ново място за провеждане на публични събития в центъра на града, но се съгласихме, при положение, че за ВСИЧКИ трябваше да бъде едно и също! И за нас изложбената площ е силно ограничена. Значително сме редуцирали броя шатри, в сравнение с другите места, на които сме провеждали събитията си. И ние предпочитаме алеята към входа на Морската градина, където има в пъти по-голям човекопоток, но никой не ни покани, не събеседва с нас, не изслуша нашите проблеми, не ни предложи варианти, така както се случи с асоциацията - организатор на "Алея на книгата".

Може би ръчно изработените произведения, които нашите участници представят пред варненци и гостите на града, са по-малко значими?!

Никой не ни предложи да се върнем до Морско казино, където през годините стотици хора бяха свикнали да се срещат със занаятчиите. Никой не ни предложи да редуцираме броя на шатрите. На кого пречим? Ние заемаме доста по-малко място от „Алея на книгата“. Никога не сме заемали двете ленти на бул. „Сливница“, никога не сме пречили на автомобили със специален режим на движение. Масовото мнение на варненци, които ни посетиха миналото лято, беше: „Браво, че скрихте грозните строежи!“.

Доводите на организаторите на „Алея на книгата“ са меко казано несериозни. Щели да се намалят предлаганите заглавия. По-голямата част от тези заглавия ги има във всяка от многобройните книжарници в града и цяла България! А дъждът и влагата, да не би "любезно" да подминават района между х-л "Черно море" и ФКЦ?! Но това настрана, нас не ни интересуват денивелацията, влагата, вълнението на морето или пълнолунието. Нас ни интересува нашите изложители да имат РАВЕН шанс да покажат това, което правят!

Дребните занаятчии нямат друг начин за представяне на своите произведения, освен подобен тип изложения, каквото е "Сръчко"! За съжаление отново се получава така, че за едни може, за други НЕ! Едни плащат наем, на други им се плаща наема! Някои получават пари от бюджета на Община Варна, други от общинския фонд „Култура“, а ние се справяме само и единствено със собствени средства. Това обаче е съвсем друга тема.

Оказва се, че трябва да вдигаш врява, за да се случват нещата. Нас за съжаление "кучета ни яли". Оправяме се както можем. Под медийния и политически натиск Общината клекна пред „Алея на книгата“. На фона на наближаващите местни избори някои партийни лидери "яхнаха вълната" и си направиха ПР. Къде бяхте, г-н Костадинов през декември месец миналата година, когато само на нас от Арт фестивал „Сръчко“ най-безпардонно бе отнето разрешителното, въпреки че, както се оказа, и други разрешителни са били нередовно издадени? С какво големите издателства заслужават повече да ги защитавате? Занаятчиите не са достойни ли? Не заслужават ли и те да представят творбите си на най-оживеното място в центъра на града?

Защо никой от Общината не излезе да предложи варианти, така че все пак да се проведе зимното изложение на „Сръчко“?

Не само, че нямаше кой да ни защити, но и бяхме публично оплюти в медийното пространство. Изключително обидно и неприятно ни стана от изказването на заместник-кмета Пламена Маринова, което меко казано не отговаряше на истината, и урони не само нашия престиж, но и на институцията, която тя представлява. Но ние си замълчахме. Чакахме повече от половин година мудната администрация да избере място, да изработи схема и да изясни начина, по който ще се издават разрешителни. Нееднократно бяхме уверявани от различни служители, че нещата ще станат навреме, но уви. Явно бюрокрацията в милата ни Община е на съвсем друго ниво. Толкова бавно се случват нещата, че бяхме принудени да отменим изложението Флора - Варна, която трябваше да се проведе в последната седмица на месец май 2023 г. Същевременно на други организации се издаваха разрешителни без проблем. Явно техните канали или пътеки в Община Варна са други!

Настояваме Община Варна да отстоява позицията си, а организаторите на „Алея на книгата“ да се съобразят, както всички останали или ако ще се прави „огромен компромис от страна на Община Варна“ (цитат на Тодор Балабанов), да се направи за ВСИЧКИ! Нека по-широкото и удобно пространство е за всички! Нека всички организатори сме равнопоставени. Настояваме за еднакви критерии и спазването им, без допускане на дискриминация. Това е ключов елемент в една демократична държава! Ако се наложи сме готови отново да прибегнем до протести! Благодарим за вниманието!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com