Варна прие бюджета си - с акцент върху инфраструктурата

690
Варна прие бюджета си - с акцент върху инфраструктурата
Снимка: Община Варна

Рекорден бюджет за 2018 година прие Общинският съвет във Варна. Средствата са в размер на 393,7 млн. лева, което е увеличение със 123 млн. лева спрямо миналата година. Финансовата рамка беше одобрена с 32 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се", съобщават от Община Варна.

И през тази година повишение на местните данъци и такси няма да има. Очакваните местни приходи в бюджета са в размер на 267,2 млн. лева, а постъпленията от делегирани от държавата дейности – 126,5 млн. лева.

Обявиха грипна ваканция за учениците в цяла Варненска област

Всички ученици във Варненска област излизат в грипна ваканция от 31 януари до 6 февруари, включително, предаде БГНЕС. Решението е взет...

Увеличение на средствата има почти по всички пера в бюджета. Най-голям дял заемат разходите за дейностите "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" – 162,7 млн. лева. От тях за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заложени 110 млн. лева при 18 млн. лева през 2017 г.

Знаков обект през тази година е изграждането на бул. "Васил Левски". За изпълнението на най-мащабния от десетилетия проект са предвидени в бюджета на общината 88 млн. лева. Други 6,4 млн. лева са заделени за пробива на бул. "Сливница", а 2,2 млн. лева - за реконструкцията на ул. "Ал. Рачински".

Част от амбициозната капиталова програма е и изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала "Хемус", с качване от бул. "Ат. Москов", и южно обслужващо платно на бул. "Левски", между бул. "Сливница" и бул. "Вл. Варненчик". В нея е включена и реконструкцията на кръговото кръстовище в началото на к.к. "Св. Св. Константин и Елена".

През 2018 г. с пари от общинския бюджет ще продължат ремонтите на ул. "Студентска", "Ана Феликсова", "Цар Борис III". Ремонтни дейности ще има и на улиците "Кап. Рончевски", "Баба Тонка", "Флора".

За реализацията на мащабни проекти през тази година Варна отново ще разчита и на европейско финансиране. Със средства от еврофондовете ще бъдат ремонтирани основните пътни артерии в кв. "Аспарухово" – ул. "Мара Тасева", ул. "Първи май" и бул. "Народни будители". Предвижда се още рехабилитация на алеи и изграждане на нови площадки за спорт и игра в Морската градина. Междублокови пространства в града също ще придобият нов облик с финансовата подкрепа от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Окончателно: Няма да се добива шистов газ в Генерал Тошево

Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна окончателно реши да не се добива природен газ в Генера...

Другото голямо разходно перо в бюджета е това за образование. За него Община Варна ще отдели рекордните 118,5 млн. лв., или малко над 30% от общия си бюджет. Рекордна е стойността и на капиталовата програма на функция "Образование" в размер на 6,7 млн. лв.

И през тази година е предвидено изграждане на нови детски градини. За ДГ „Иглика“ в кв. „Виница“ и ДГ „Карамфилче“ са заделени средства за нови сгради. Предвижда се също сграда на ул. „Ген. Колев“ да бъде преустроена в детска градина.

Модернизация на образователната инфраструктура във Варна тази година ще бъде направена и с пари по оперативна програма „Региони в растеж“. Над 14 млн. лева ще бъдат инвестирани в обновяване и разширение на 7 общински училища и 3 детски градини.

За здравеопазване в общинския бюджет са заложени близо 20 млн. лева. 2,6 млн. лева от тях ще получат три варненски болници. За болницата по акушерство и гинекология "Проф. д-р Димитър Стаматов" – Варна са планирани 1,3 млн. лева, част от които ще бъдат инвестирани в ремонти и апаратура. МБАЛ „Св. Анна“ ще вложи средствата от общината в ремонт на родилното отделение и на неонатологията и ще купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология. Онкоболницата ще се сдобие с нова лапароскопска и ендоскопска апаратура. Финансовото подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през 2018 г.

С над 15,5 млн. лева ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. С част от тези пари ще бъдат направени ремонти в дома за стари хора „Гергана“ и дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“.

Безплатна синя зона във Варна за електрическите автомобили

Собствениците на електрически автомобили ще ползват синята зона във Варна и ще зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно...

За поредна година в общинската хазна са заложени средства за доплащане на абонаментите карти за градски транспорт на пенсионерите, учениците и хората с увреждания. За тази социална придобивка общината е заделила 8,2 млн. лева.

16,8 млн. лева е бюджетът за почивно дело, култура и религиозни дейности. За културни събития, празници и естетизация на градската среда са заделени близо 3,7 млн. лева. В тази сума влиза бюджетът за фонд „Култура“, който тази година е размер на 1 млн. лева. С част от тях Варна ще подпомогне изпълнението на културната програма на българското европредседателство.

Леко завишение има и на парите за спорт. Общинският бюджет през 2018 година е 1,3 млн. лв., което с 50 хил. лева повече спрямо предходната година. Фокусът на общината отново ще бъде върху ученическия спорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com