9 деца от училището в град Стражица се лекуват от салмонела

965
9 деца от училището в град Стражица се лекуват от салмонела

9 деца от училището в град Стражица се лекуват от салмонела в Горнооряховската болница. Те са заразени в училищния стол от две от готвачките, които не са болни, но са носители на заразата. Това обясни директорът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Към момента състоянието на учениците, които са на възраст от 7 до 14 години, е добро, като те са подложени на антибиотично лечение.

„Всичко започна на 20 септември, когато 6 от децата са постъпили в инфекциозното отделение в Горна Оряховица с оплаквания от повръщане, разстройство и температура. Нещото, което свързва децата, е училищния стол. Това ни провокира, съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните в старата столица, незабавно да създадем екип от специалисти, който изпратихме на място. Взети са проби от помещението, храната и персонала. Установено е, че 2 от готвачките са здрави носители на салмонела”, обясни още д-р Недева, като подчерта, че 2-те жените са отстранени, а обектът е затворен. По думите й се е оказало благоприятно, че са следвали 4 почивни дни.

Във Велико Търново ще се проведе пешеходен тур

Тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“ организира на 22 септември 2016 г. Регионален ист...

Според нея това е повлияло заразата да не продължи да се разпространява. Общо отчетените случаи на салмонела в областта за миналата седмица са 11, всички на територията на град Стражица. Девет от тях са деца от училището, има една заразена майка, както и една от чистачката в школото. „Със салмонела може все да се зарази случайно. Това е смисълът на т. нар. предварителни и периодични медицински прегледи на постъпващи и работещи в заведенията за обществено хранене, в учебните заведения и в други подобни обекти, които ние изискваме ежегодно.

Хубавото е, че установихме причината своевременно и действахме много организирано с Агенцията по безопасност на храните. На практика ние успяхме да отстраним проблема в рамките на два дни”, отбеляза още д-р Недева, като посочи, че Инспекцията все още работи по изясняване. Тя допълни и, че документите на готвачките – носители са били напълно изрядни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com