Близки на убитата Вероника искат доживотна присъда за обвиняемия

5747
Близки на убитата Вероника искат доживотна присъда за обвиняемия

На протест пред сградата на Съдебната палата във Велико Търново бе поискана доживотна присъда без право на замяна за обвинения в убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Делото срещу 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, извършил тежкото престъпление на 28-ми февруари, започва в 10.00 часа, информира БНР.

Роднини на момичето са изпратили до съда две подписки, в които 5 800 души искат доживотна присъда за рецидивиста.

Вероника била убита заради 25 лева

Събрани са достатъчно доказателства, които уличават Илиян Здравков като извършител на убийството на 23-годишната Вероника във Велико Тъ...

С портрети на убитото момиче в протеста участват двайсетина души, родителите на Вероника, нейни роднини и състуденти. Те са убедени, че рецидивистът Илиян Здравков трябва да получи максималното наказание за убийство - доживотен затвор без право на замяна. Те оценяват като изключително несправедливо поисканото от подсъдимия Здравков съкратено съдебно следствие, защото по този начин той ще избегне най-тежката присъда.

Здравков е внесъл отдавна в Окръжния съд молба за съкратена процедура, от която се е възползвал многократно и за това е получавал по-леки наказания за извършените от него многобройни кражби и грабежи в условията на опасен рецидив.

Родителите на убитата Вероника ще предявят към Здравков граждански иск за 200 000 лева обезщетение.

Илиян Здравков е лежал в затвора за убийство, което е извършил като непълнолетен, както и за грабежи и кражби. Той ограбил и убил Вероника в района на железопътната гара във Велико Търново, след като за пореден път излязъл от затвора и отново бил обявен за издирване заради влязла срещу него в сила друга присъда за кражба. Здравков е направил пълни самопризнания, че при грабежа е умъртвил студентката с брадва, след което хвърлил тялото й в река Янтра. Обвинението срещу него е подкрепено с веществени доказателства, ДНК-експертиза и следствен експеримент. Вчера стана ясно, че Здравков е поискал да се извини публично. "Не мога да повярвам, че съм извършил такова зверство", каза служебният адвокат на 40-годишният обвиняем Кирил Станчев.

Засилват полицейското присъствие в района на убийството на Вероника

Постигнато е споразумение за засилено полицейско присъствие в района, където бе убита Вероника. Директорът на ОД на МВР потвърди, че ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com