Курсантът Пламен Георгиев спаси Богоявленския кръст във Велико Търново

4263
Курсантът Пламен Георгиев спаси Богоявленския кръст във Велико Търново
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Курсантът Пламен Георгиев от IV курс на специалност „Разузнаване“ в Националния военен университет „Васил Левски“ спаси кръста на големия християнски празник Богоявление, който се проведе на Владишкия мост на река Янтра в кв. „Асенов“ на Велико Търново. Според традицията, Великотърновският митрополит Григорий пусна Христовия кръст във водите на реката. Под съпровода на камбанен звън, 36 калени смелчаци – курсанти и граждани, се хвърлиха в студените води на Янтра.

Спасяването на кръста бе отбелязано с тържествен залп и аплодисментите на публиката за най-смелия, бърз и сръчен младеж. Победителят е от Николаево и за пръв път участва в празничния ритуал.

„За мен беше голям чест и удовлетворение, скочих и за здраве. В началото пристъпването в реката беше смразяващо, но след това, когато се хвърлихме за кръста, емоцията и енергията бяха неописуеми. Би било хубаво всеки млад мъж да изпита това усещане”, заяви Пламен Георгиев при донасянето на Христовия кръст на Владишкия мост.

Младият разузнавач получи парична награда от 100 лева от митрополит Григорий, който го благослови за здраве, сили и успех заедно с всички смели мъже, които също бяха дарени поотделно. Началникът на НВУ „Васил Левски“, бригаден генерал Пламен Богданов от своя страна награди победителят с няколко дни отпуск.

Тържествата на 6 януари 2019 година бяха озарени от светлите лица на младежите като Карина Димитрова, облечена в българска национална носия и Петър Стефанов, знаменосец от НВУ „Васил Левски“.

Празникът Св. Богоявление започна по-рано днес със свeтa литypгия и тъpжecтвeн бoгoявлeнcки вoдocвeт  в Кaтeдpaлния хpaм „Св. Рoждecтвo Бoгopoдичнo”. След това от храма потегли литийно шествие до площад „Цар Асен І”, където пред крепостта Царевец се състоя блaгocловение и водосвет на бoйните знaмeна нa Нaциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт „Васил Левски” и знaмeнaтa нa Облacтния и Общинcкия съвет на Съюза нa oфицepитe и cepжaнтитe oт зaпaca и peзepвa.

Празничната програма уважиха с присъствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, народният представител Милен Михов, общински съветници, общественици, граждани и гости на града.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com