Нова модерна апаратура ще заработи в онкологичния център във Велико Търново

4362
Нова модерна апаратура ще заработи в онкологичния център във Велико Търново
Снимка: Thinkstock

В средата на август в Комплексния онкологичен център във Велико Търново ще заработи модерна апаратура за диагностика и лечение на ракови заболявания от най-висок клас, пише "24 часа".

Близо 11 млн. лв. са отпуснати по проекта за реконструкция и обновяване на специализираната болница, а около 4,5 млн. е собственото участие на общината.

Обсъждат се по-ниски цени за болниците с 10%

Надзорният съвет на здравната каса отново обсъди намаление на цените на клиничните пътеки, но по-ниско от първоначално поисканите близо...

С 6,5 млн.лв. са закупени последно поколение линеен ускорител, компютърен томограф, скенер. Техниката щади максимално пациента и облъчва само засегнатите участъци от тялото. Доставен е и апарат за брахитерапия, какъвто досега е имало само в Националната онкологична болница. Той се прилага в лечението на рак на матката, простата и гърлото.

Според експерти с новата апаратура се очаква ефикасността да нарастне до 50 на сто.

Строителните дейности по сградата и обезопасяването на апаратурата са изпълнени по всички изисквания. Любопитното е, че всяка стена на бункера, където са разположени машините, е с дебелина 2,5 м, а вратата му струва около 100 хил. лв. и може да се сравнява с тази на Българската национална банка.
За работа със специализираните апарати са обучени 15 лекари, физици и медицински специалисти. Апаратурата от последно поколение ще обслужва пациенти след получаване на лиценз, казаха от екипа на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com