Швейцарци влизат в концесията за летище Горна Оряховица вместо жената на Румен Гайтански?

17872
Швейцарци влизат в концесията за летище Горна Оряховица вместо жената на Румен Гайтански?
Снимка: Pixabay

Швейцарската компания Juwelis Global Advantage AG, която иска да придобие капиталово (акционерно) участие в концесията за летище Горна Оряховица, вече вписа три фирми в Търговския регистър. Тя се стреми да влезе в концесия, в която личат имената на съпругата на Румен Гайтански-Вълка и на директора на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

С решение на Щефен Бастиян, в качеството му на едноличен собственик и представляващ ЮВЕЛИС ГЛОБЪЛ АДВЕНТИДЖ АГ (Швейцария) е създаден първо „Ювелис България Холдинг“ ЕООД. Месец по-късно – през ноември, са учредени още „Ювелис БГ Авиейшън Груп“ и “Ювелис Еърпорт Горна Оряховица“. Управител на трите дружества е 40-годишният Антони Търницов.  

(Щефен Бастиян)

Намерението на швейцарската компания е да влезе в концесията, като замени фирмата „Кристална вода“, свързана с Румен Гайтански-Юнг.

Участници в компанията-концесионер „Гражданско летище Горна Оряховица 2016” са „Кристална вода“ (с 95% дял) и държавното дружество „Гражданско летище Горна Оряховица) (5%). Акционер в „Кристална вода“ с 85,5% е „Кей Ар Консулт“ ЕООД, която се води на съпругата на Румен Гайтански - Ася Христова. Известният кардиохирург проф. Генчо Начев притежава 11,5% от акциите, а неговата съпруга Даринка Начева е с 3%.   

От финансовия доклад на концесионера става ясно, че загубата му за миналата година е на стойност 2,019 млн. лв, като най-голям относителен дял от оперативните разходи са за заплати и осигуровки - 927 000 лв. Приходите са повече от скромни – 5000 лв. от летищни такси, 8000 лв. от наземни дейности, а от други разпродажби – 119 000 лв.

Въпреки че финансовите документи за миналата година са правени през настоящата, е видно сериозно разминаване между вписаното като инвестиционни намерения пред Търговския регистър и пред Концесионния регистър.

Така например във финансовия доклад е посочено, че за изграждане и реконструкция на периметрова ограда, периметров път и система за видеонаблюдение за 2021 г. са предвидени 3 760 000 лв.; за изграждане и удължение на писта за излитане и кацане с 610 метра - 6,8 млн. лв.; за нова аеронавигационна светлинна система –3 млн. лв.; за доставка на автотехника, машини и съоръжения –2 мн.лв.; системи за съоръжения за авиационна сигурност – 1,4 млн. лв.

Пред Концесионния регистър е вписано, че планираните за 2021 г. инвестиции възлизат на 370 000 лв.

(Данни на концесионера от финансовия доклад, публикуван в Търговския регистър)

Концесионерът вече е изпратил уведомително писмо до Министерството на транспорта и съобщенията (МТС), чрез което искат съгласие за прехвърляне на концесията, чийто срок е 35 години. 

От ведомството обясняват, че от сключването на договора за концесия до настоящия момент не е извършвана смяна на концесионера и предстои да бъде разгледано намерението на швейцарско търговско дружество да придобие капиталово (акционерно) участие в концесионера.

"Концесионерът изпълнява в пълен обем и в срокове договорните си задълженията, като не са констатирани нарушения и основания за налагане на неустойки, както за 2021 г., така и за предходни периоди от влизане в сила на концесионния договор. За периода на 2021 г. концесионерът управлява и поддържа обекта на концесия, в съответствие с изискванията на действащото законодателство и концесионния договор, извършва инвестиции в обекта на концесия, поддържа валидни застраховки за обекта на концесия, учредил е и поддържа банкови гаранции за обезпечаване изпълнението на задълженията по договора, изпълнява бизнес предложението, което включва социална програма, план за преходния период, програма за оперативна дейност и поддръжка, организационно-управленски план, програма за безопасност и сигурност, екологична програма", се сочи в становище на МТС, изпратено до горнооряховския сайт RegNews.  

Припомняме, че с решение на Министерския съвет от април месец се удължи с 4 години срокът за изпълнение на задължителните инвестиции от концесионера. Вместо през първите 4 г., 22,4 млн. лева трябва да се инвестират в първите 8 години от концесията, дадена през 2016 г. А общата стойност на планираните инвестиции е 32,1 млн. лв.

 

(Изпълнение на концесионния договор)

Справка на Actualno.com в Концесионния регистър сочи, че допреди да има удължаване на срока, инвестициите са на обща стойност 5 754 982 лв. Най-голямата сума – над 3,2 млн. лв., е вложена за ремонт и разширяване на писта за излитане и кацане с дължина 1450 метра и ширина 45 метра, за поддръжка на летателното поле и изкуствените настилки. За настоящата година концесионерът е предвидил едва 70 000 лева за същата писта и 200 000 лв. за купуване на самолетообслужваща техника, в каквато вече са вложени 1,7 млн. лв.

(Новият план за инвестиции)

През следващата и по-следващата година, както и през 2027-ма, 2029-та, 2030-та година са предвидени 0 лева инвестиции. Крупна сума – 17 млн. лв., е заложена за 2024-та година.

През първите две години концесионерът имаше гратисен период, в който е освободен от концесионни плащания. За останалия период той дължи 10% от нетните приходи от дейността на летището, но не по-малко от 70 000 лева без ДДС годишно. Предложението на консорциума беше да развива летищната дейност с граждански и карго полети. Имаше и идея за изграждане на цех за рециклиране на стари самолети. През 2018-2019 г. трябваше да започне набиране на персонал и обучение за цеха. А до 2021 г. трябваше да бъде изграден и център за обучение на пилоти.

Това, което концесионерът успя да направи досега, е да разработи Генерален план за управление и да завърши процедура по промяна на подробен устройствен план.

JUWELIS Global Advantage AG е създадено през 1999 г., а през 2014 г. е преструктурирано под шапката на компанията майка JUWELIS Asset Holding International AG във Фойзисберг, Швейцария и под ръководството на визионера Щефен Бастиан. Днес компанията е едно от най-важните дружества със значими глобални съвременни проекти, се казва на сайта на компанията.

Дъщерните компании на групата работят по цял свят в различни области - селско стопанство, здравеопазване, жилища, инфраструктура, водни системи, нехранителни и хранителни стоки, рециклиране, възобновяеми енергии, култура и изкуство и др.

Те вече рекламират на сайта си проекта "Зелено летище България" като страхотно местоположение на центъра за Air Cargo, свободни от данъци зони, пилотно обучение и сертифициране, рециклиране на самолети (поддръжка, боядисване, разработване и управление на проекти за разгръщане на летище „Taylor made state of the art“). Сочат също, че водят преговори с българското правителство за уникални и допълнителни права на полети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com