X
 
 

След нестихващо недоволство, кметът на Павликени даде назад за завода на Гайтански

7283
След нестихващо недоволство, кметът на Павликени даде назад за завода на Гайтански
Снимка: За Павликени

Обработените и готови за входиране подписи срещу изграждането в село Върбовка на завод за каменна вата със собствен енергоизточник - инсинератор за изгаряне на близо 1200 тона на ден модифицирано гориво от битови отпадъци, вече са над 6 100. Самите организатори на подписката обаче твърдят, че броят им е много повече. Постоянните пунктове само в град Павликени са 10, като в големите села на общината има открити постоянни пунктове за набиране на подписи. Повечето от малките села са с почти 100 процента записали се против инвестиционното предложение на Румен Гайтански.

Съпротивата расте

След сериозен протест против завода на Гайтански до Павликени, кметове с декларация в стил "не на насилието"

"Заплахите в интернет срещу кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, кмета на кметство Върбовка Ивелин Розинов и заместник-кмета...

Недоволството в Павликени предизвика реакция и в съседните общини, като реакцията навсякъде е сходна. В края на месец февруари, в община Сухиндол бе основан инициативен комитет, който стартира подписка срещу изграждането на инсинератора за изгаряне на отпадъци.

Реакцията от страна на Общинския съвет в Община Левски беше още по- категорична. На редовно заседание от 23 февруари, с декларация на общинските съветници е изразено категоричното несъгласие за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци до село Върбовка, което е в близост до община Левски. Основният мотив е, че имотите на общината отстоят на около 8 км. землищна граница със село Върбовка и на около 12 км. от град Левски. Реално погледнато, Община Левски е "заинтересована страна" заради близкото отстояние и граничните земеделски площи. С приетата декларация общинския съвет упълномощава кмета г-жа Любка Александрова да предостави на вниманието на директора на РИОСВ - Велико Търново и министъра на околната среда и водите приетата Декларация против реализирането на ИП и свое становище, с което да изиска конституирането си като "засегната страна".

От пресцентъра на Община Левски съобщиха:

"Както вече медиите информираха, жителите на селищата в региона са категорично против мащабните дейности на "Петрургия" ЕООД за третиране на RDF отпадъци, включително чрез изгаряне с или без оползотворяване на енергия. Това е потенциал за допълнително замърсяване на въздуха, водите и почвите. След протеста на стотици през януари в Павликени, напрежението и недоволство в региона продължава да расте. Жителите на общините Павликени и Сухиндол, а съвсем скоро и в община Левски, събират протестна подписка срещу инвестиционното намерение за 420 млн. евро на фирма "Петрургия" на бизнесмена Румен Гайтански, защото то би довело до екологична катастрофа. Както стана известно инсталацията ще бъде с капацитет над два пъти по-голям от инсинератора на София, т.е. по 420 000 тона отпадъци на година или по 60 ТИР-а боклук на ден. Възражения са внесени от движенията "За Земята", "Балканка" и от Инициативен комитет за запазване на Павликени като екологично чист район".

С подобно решение са готови да излязат и в община Летница.

Напрежението в Павликени заради завода на Гайтански расте, ще се търси помощ от президента

Напрежението в Павликени и околностите расте лавинообразно през последните дни. В разрез с приетата декларация от Общински съвет, проти...

"Гражданско сдружение за Севлиево" се готви да се присъедини към гражданското недоволство в средата на месец март. Градът е един от седемте в четири общини извън Великотърносвска област, които са достатъчно близо от пощадката за изграждане на проекта на Румен Гайтански. Град Севлиево е само на 25 км от село Върбовка и напрежението сред жителите му също расте.

В петък (04.03) представители на Инициативен комитет "За Павликени" внесоха за разглеждане от Общински съвет Павликени предложение с тема: Упълномощаване на представител на Община Павликени и определяне начина на гласуване на заседанието на Експертния екологичен съвет, на което ще бъде разгледан повторно Доклада за оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение "Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка", с. Върбовка, община Павликени", с възложител "Петрургия" ООД, гр. София.

Общинската власт в Павликени отстъпва

Предвид всичко това, днес (06.03.22) кметът на Павликени Емануил Манолов обяви във Фейсбук, че ще се съобрази с мнението на хилядите жители на общината и няма да подкрепи доклада за оценка на въздействието върху околната среда за проекта на Гайтански.

"През цялото това време слушам гласа на хората. Разбрах аргументите ви, следя развитието на подписката против изграждането. Разбрах притесненията от свръхголемия капацитет на инсталацията за изгаряне на RDF, както и тези за замърсяване на въздуха, водите и почвите", казва градоначалникът.

Протест в Павликени - срещу завод с план за горене на над 2,5 пъти повече боклук от София

На заседание на общинския съвет в Община Павликени беше приета декларация против складиране и изгаряне на огромни количества RDF гориво...

Той припомня, че с решение на директора на РИОСВ-Велико Търново беше изискано Екологичният експертен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционното предложение. Кметът не припомня обаче, че на първото заседание представителите именно на водената от него община гласуваха "за" ДОВОС-а и то след като Общинският съвет в Павликени беше приел декларация против проекта.

"Бих искал да споделя намеренията си по отношение на предстоящия Екологичен експертен съвет - да присъствам лично (на първото заседание той не беше там); да внеса предварително в писмен вид принципно отрицателно становище на Община Павликени; по време на съвета няма да подкрепя Доклада по ОВОС. Тази моя позиция в последните две седмици съм я споделил с много съграждани, включително и с членове от "За Павликени", казва в позицията си кметът.

Градоначалникът не пропуска да каже и, че крайното решение дали ще има завод не било на Община Павликени, а на екоминистерството.

Дали ще се осъществи инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“ и как ще се развие казусът в бъдеще, зависи от компетентните органи и решенията, които ще бъдат взети. Масовото недоволство обачепоставя инвестицията в много неизгодна позиция и несигурност за нейното осъществяване изобщо.

Следващото заседание на Експертния екологичен съвет се очаква да бъде насрочено до края на месец март - засега няма обявена точна дата.

В Павликени се готвят да горят повече боклук, отколкото в София - как ще стане?

През последните години рециклируемите отпадъци се превърнаха в изключително желана суровина. Провалите в провежданите политики за рецик...

Още: Планът за завод на Гайтански във Върбовка има редица нарушения, казва екоминистърът (ВИДЕО)

Автор: Анна Борисова

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Велинградски празници на културата ще бъдат открити на 2 юли

Впечатляващи заглавия и световни изпълнители ще открият оперния сезон „Сцена на вековете“ 2022

Горна Оряховица посреща празника на града с богата програма

Над 250 млади таланти участваха на фестивала "Малкият принц" във Велико Търново (ВИДЕО)

Над 200 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите

Аукцион на елитни кочове в последния ден на Събора на овцевъдите

Във Велико Търново ще се проведе поредният детско-юношески фестивал "Малкият принц"

В Павликени организират протест срещу инсталация за отпадъци

Фермери мерят сили в седем състезания на юбилейния събор на овцевъдите

Община Павликени започва изграждането на нова детска площадка

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com