Заводът за горене на боклук на Румен Гайтански край Павликени се превръща в скандал

7727
Заводът за горене на боклук на Румен Гайтански край Павликени се превръща в скандал
Снимка: Бъдеще за община Павликени

Положително становище за завода за каменна вата край Павликени, който иска да направи фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански-Юнг, известен с прякора Вълка, даде Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново. Предстои с финално решение да излезе директорът на екоинспекцията, като практиката е то да съвпада с мнението на съвета, пише в. "Сега".

Намерението да се строи предприятието срещна съпротива в Павликени, включително протест. За да работи заводът, той ще бъде захранван с RDF гориво, чрез изгаряне на отпадъци. Само че количеството отпадъци, което ще се гори, е рекордно - 56 тона на час или 423 400 тона годишно, което е 2,5 пъти повече, отколкото е планирано за инсинератора в София! Това принуди Общинският съвет в Павликени да приеме декларация против проекта.

Жители на община Павликени не искат завод за отпадъци в района

Граждани на община Павликени призовават обществеността да обърне внимание върху един бизнес проект, който значително тревожи местните х...

На заседанието на експертния съвет на РИОСВ обаче представителите на Община Павликени са гласували "за" проекта край село Върбовка. "В негова полза гласуваха както зам.-кметът на общината, така и кметският наместник на Върбовка", съобщи пред в. "Сега" Пенчо Пандъков от сдружение "Балканка". Това звучи като абсолютен прецедент - след като Общинският съвет в Павликени излезе с декларация против проекта, но представителят на местната власт т.е. зам.-кметът, гласува "за" т.е. против това, което решава съветът, който е най-висшият орган на местната власт. А представител на Басейнова дирекция - Плевен не дошъл, въпреки че първоначалното мнение на институцията било за доработване на ОВОС. Събранието закъсняло с началото си, за да го изчака, но той така и не се появил. В крайна сметка ОВОС е одобрен с 9 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържали се". И именно двата положителни гласа от общината, а и отсъствието на плевенския чиновник, са причина да се събере мнозинство. Двата отрицателни вота са на представителите на "Балканка" и "За Земята".

Великотърновското звено на "Зелено движение" поиска от своя съпредседател, вицепремиер и екоминистър Борислав Сандов да реагира. "Зелено движение" каза и, че снема доверието от местната РИОСВ. Директорът ѝ Цонка Христова бе назначена по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев.

Очаквано напрежението в Павликени се повиши след произнасянето на експертния съвет. "Кметът ни предаде! (...) Скоро ще имаме възможността да изразим недоволството си към общината по-категорично", написа на фейсбук профила си гражданската група "Бъдеще за Павликени".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com