Властова рекация срещу "зелено училище" предизвика остра реакция във Facebook

33455
Властова рекация срещу "зелено училище" предизвика остра реакция във Facebook

Съобщението на Комисията за защита на потребителите, че учителка по немски език осъществява незаконна туроператорска дейност, предизвика доста сериозна реакция във Facebook.

В своя личен профил главният редактор на OFFnews Владо Йончев коментира възмутен съобщението. Съгласно информацията на КЗП учителката фрау Мюлке е организирала палатков лагер (зелено училище) за деца между 8 и 11годишна възраст от учебното заведение в личния си частен имот. Имотът се намира в село Бряговица, Велико Търново. Според КЗП децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им. При лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна клетка. Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на домакина, без необходимия контрол по отношение на безопасността, което поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната” сума от 280 евро (без включен транспорт).

Над 10 млн. лв. са щетите от наводнението във Великотърновско

Щетите за повече от 10 милиона лева е нанесло наводнението във Великотърновско. Пораженията в старата столица, Килифарево, Дебелец и се...

Инспекторите на КЗП са изискали от преподавателката договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга. За случая са информирани Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието - Велико Търново и Министерство на образованието.

По думите на г-н Йончев обаче това е „прекрасна инициатива”. Ходенето на Бряговица при учителката е централното събитие за годината в училището на дъщеря ми, по цяла година за това говори. Учителката е германка и е любимата на всички деца. Големият проблем на родителите е как да си ги приберат оттам, защото не искат да си тръгват. С въпросните 280 евро купи палатки, чували, шалтета, фенерчета, нае хора с немски, които да се грижат за тях, храната е прекрасна, казва Владо Йончев. През цялото време се говори на немски, учи ги на игри, песни, води ги по баирите и ги учи как са на немски разни животни и растения, които моето градско дете не знае и на български как се казват, добавя той.

Кой кретен е решил, че това е нещо лошо - не знам. Но ми кажете как да обясня на дъщеря си, че догодина фрау Мюлке няма да я покани на Бряговица, защото няма лиценз за туроператор, пита Йончев. А под поста му във Facebook се задава въпросът след като преди години неформални водения на хижа от училище не правеха впечатление на никого, защо сега се стига до чиновническа намеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com