Във Велико Търново проверяват дома за деца, където са живели удавените момчета

1341
Във Велико Търново проверяват дома за деца, където са живели удавените момчета

Започнаха проверки в Дома за деца лишени от родителска грижа “Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново заради случая с двете удавени в река Янтра момчета.

Институцията посетиха инспектори от Дирекцията за социално подпомагане и от Държавната агенция за закрила на детето.

В събота три 15-годишни момчета се разписали в присъствената книга, че излизат на двора, а самоволно напуснали дома и решили да поплуват на необезопасено място в река Янтра. Две от децата обаче били повлечени от силното течение и се удавили.

Общината в Асеновград помогна на отличник, останал на улицата

Ученик от Асеновград беше изправен пред опасността да остане на улицата, след като Дом за деца, лишени от родителски грижи „Таню ...

След трагедията, с 29-те деца от социалното заведение вече работят психолози от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, обяви директорът на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" към общината в старата столица Росица Димитрова. Тя каза пред журналисти, че върви процедура по закриването на въпросния дом и извеждането на децата в двата Центъра за настаняване от семеен тип, информира "Дарик нюз".

Тя изрази позиция, че моделът на настоящото социално заведение, при който под един покрив съжителстват деца на различна възраст не е удачен. Димитрова коментира и, че в дома възникват проблеми и заради липсата на квалифициран персонал.

Поради тази причина е започнала процедура по закриването на социалната институция в този вид, която се очаква да приключи до една година.

"Според мен няма виновни за нещастието. Не съм намерила пропуски в документацията и в установения ред в дома, но аз не съм прокурор, нито разследващ полицай, за да казвам кой е отговорен за случилото се", коментира Росица Димитрова.

Минути преди пресконференцията в общината, изявления направиха председателят на Съюза на сираците в България Слави Михайлов, бащата на удавения Мартин Петров и неговия 16-годишен брат-Дамян.

Ще закрият Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен

Домът за медико-социални грижи за деца в Шумен ще бъде закрит, реши правителството. Затварянето на дома е в резултат на подписан през 2...

Двете момчета и 11-годишната им сестра Мария от 2014 година са настанени в дома. Това се случило след като бяха отнети родителските права на майка им Севда Петрова след като се разбра, че тя и мъжът, с когото съжителства Румен Маринов-Гурбачов са склонявали децата към разврат като са ги изпращали в дома на педофила Пол Ренаф.

Тогава съдът постанови за тях по 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Те останаха без достъп до трите си деца. "На 14 юли 2014 година е предявен иск от Дирекцията по социално подпомагане за лишаване на майката от родителски права. Децата са се водили с баща неизвестен. През ноември същата година, съдът е постановил да бъдат настанени в социалния дом и е определил режим на свиждане на майката с синовете и дъщеря и. На всяко дете е определено и настойничество от представители на приюта. През април тази година Румен Маринов предявил искане за признаване на трите по-големи деца, но процедурата все още не е приключила", съобщи пред медиите Мариета Гъркова от Агенцията по закрила на детето.

"Децата ни бяха взети от Агенцията по закрила на детето, но едното ми го върнаха в ковчег. Сега кой ще понесе отговорност? Преди години се признахме за виновни, че сме ги изпращали при англичанина, защото адвокатите ни казаха, че в противен случай, ще ни изпратят за по 7 години в затвора. Мартин бе два пъти републикански шампион по лека атлетика, а сега ще го погребем в село Водолей", обясни Румен Маринов, който е строител и със Севда имат 6-месечна дъщеря. Думите му потвърди 16- годишният Дамян, който заяви, че родителите му не са знаели за контактите му с англичанина.

Той разказа, че в събота също излязъл от дома като написал в дневника, че отива да се разхожда. Реално обаче от 14 до 16 часа със свой приятел е пренасял дърва като по този начин изкарал 20 лв. "Като разбрах, че брат ми е изчезнал, изтичах на брега на реката и крещях името му", сподели Дамян.

Председателят на Сдружението на сираците в България Слави Михайлов заяви, че ще наеме адвокати на почернените родители, за да заведат дела срещу виновни длъжности лица. "Директорката на дома Ганка Григорова, Росица Димитрова и Жоро Ковачев от общинската администрация незабавно да подадат оставки", призова Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com