Кметът на Видин представи проекта за модернизация на пътя Видин-Ботевград

1096
Кметът на Видин представи проекта за модернизация на пътя Видин-Ботевград
Снимка: Община Видин

Публичното обсъждане се състоя по покана на Огнян Ценков в залата на Общински съвет-Видин. Срещата е с цел запознаване със съвместните действия на Общинската администрация и Областната администрация, взаимодействието с МРРБ и АПИ и предстоящите дейности във връзка с изработения проект за Подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: „Модернизация на път I-1 (Е79) „Видин – Ботевград“.

На събитието присъстваха областния управител на Област Видин, Албена Георгиева, част от ръководния екип на Общината, много граждани и заинтересовани лица, съобщиха от община Видин.

Новият бюджет на Видин с акцент върху образователната и пътната инфраструктура

С 26 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“, на свое заседание Общинският съвет на Видин прие бю...

Кметът Ценков запозна присъстващите с процедурите, които предстоят да бъдат извършени, за да се стигне до реалното изпълнение на строителството. Той подчерта: „В Община Видин е получена заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, с която се дава разрешение на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изработване на ПУП-ПП. Заповедта е издадена на 18.01.2019 г.,получена е в Община Видин на 21.01.2019 г., като са предприети действия по нейното разгласяване: качена е на интернет страницата на Община Видин; поставена е на две видни места в сградата на Община Видин; предадена е за разгласяване на кметовете на останалите населени места по трасето на пътя - с. Новоселци, с. Слана Бара, гр. Дунавци, с.Търняне, с. Синаговци, с. Жеглица и с. Ивановци. Тя е публикувана и в местен вестник „НИЕ“, брой от 24.01.2019 г.

Проектът за ПУП-ПП на хартиен носител (като техническа документация) е входен в Община Видин на 23.01.2019 г. На 24.01.2019 г. е подадено заявление за обявление в Държавен вестник за обнародване по реда на чл.128 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). На 01.02.2019 г. проектът за ПУП-ПП е обнародван в Държавен вестник.

Съгласно ЗУТ информирането и разгласяването пред жителите трябва да се извърши в 10-дневен срок. Именно това беше и целта на отправената покана към гражданите на Общината за провеждането на срещата. Инж. Огнян Ценков заяви, че това е и поет ангажимент от него към гражданите всички важни въпроси да се обсъждат в пряк открит диалог и добронамерен тон. Той поясни, че изграждането на магистралния път Видин – Ботевград е процес, който е започнал през 2005 година, като в началото на 2016 г. точно в залата на Общински съвет – Видин е проведено общественото обсъждане за оценка въздействието на околната среда. В програмата за управление на правителството в мандат 2017-2021 година обектът е заложен като приоритетен проект в раздел „Транспорт“. През 2018 г. с проведени работни срещи и активна кореспонденция с Областна администрация, АПИ и МРРБ, се е стигнало в началото на тази година до изработването на проекта за ПУП-ПП. Направените планирани промени в ЗУТ още повече облекчават процедурите и значително съкращават сроковете.

Село Градец с благодарствено писмо към кмета на Видин

Кметът на Видин Огнян Ценков получи благодарствено писмо от кметството и жителите на село Градец във връзка със заложените в капиталова...

Освен публичност и информиране на жителите на Община Видин, е необходимо и запознаване на заинтересованите лица с обнародваното съобщение в бр.10 от 01.02.2019 г. на Държавен вестник. Жителите на осемте населени места, чиито имоти са засегнати от трасето на магистралния път Видин – Ботевград, отразени в ПУП-ПП, са в правото си в 30-дневен срок от датата на публикуването да подадат своите писмени възражения и искания до общинската администрация или в съответното кметство.

За целта на срещата с кметовете, проведена на 5.02.2019 г., на всеки кмет от останалите 7 населени места, Ценков е разпоредил и са им предоставени необходимите документи да проведат срещи с гражданите с цел разгласяване на обявлението в Държавен вестник. Получените възражения, както и всички доказателства за проведените процедури по разгласяването на заповедта на проекта се систематизират и се изпращат в МРРБ за разглеждане от Национален експертен съвет по устройство на територията. Следват отчуждителни процедури за засегнатите имоти, съгласно Закона за държавната собственост.Постановеният отчуждителен акт с решение на Министерски съвет ще бъде връчен на всеки засегнат собственик и реализиран от държавата. В последствие ще бъде изготвен инвестиционен проект, издаване на разрешение за строеж, провеждане на процедури по избор на изпълнители и изграждането на обекта.

Главният архитект на Община Видин Ангел Недялков представи нагледно трасето, през което ще премине магистралният път. Гражданите имаха възможност да зададат своите въпроси, на които изчерпателно бе даден отговор от кмета и главния архитект.

В заключение инж. Ценков благодари за голямата гражданска активност на хората, присъстващи в залата, и заяви, че в свое съобщение от 06.02.2019 г., във връзка с отварянето на офертите, подадени от участниците в обществените поръчки за строителен надзор, участък Мездра-Ботевград, АПИ заявява: „Направлението Видин-Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между магистралите „Хемус“ „Тракия“ и „Струма“. С изпълнянето на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.“

Крайно нуждаещи се от община Видин получиха храна по инициатива на ученичка и с помощта на кмета

По инициатива на ученичката от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” Антонина Лозанова и с личното ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com