Кметът на Видин: Усилията и трудът на толкова много хора бяха омаловажени до нула

6788
Кметът на Видин: Усилията и трудът на толкова много хора бяха омаловажени до нула
Снимка: Община Видин

Г-н Ценков, със спортните клубове сте приели вчера декларация срещу предаване на Нова телевизия със заглавие "Спорт на границата". В нея се твърди, че предаването е манипулативно. Какво в него не е отразено вярно?

Първо ще разкажа малко предистория. Миналия месец на моите служители в отдел "Връзки с обществеността" и лично на мен ми се обади г-жа Ивета Шилигарова, която ме помоли за интервю във връзка с проблемите, които възникват с футболен клуб "Дуло" и необходимостта от терен, където те да тренират. Аз отговорих, че нямам физическата възможност и те биха могли да изпратят въпросите в писмен вид. Тя от своя страна каза, че репортажът ще бъде добронамерен, ще покаже всички страни и в крайна сметка целта е действително да се помогне и да се намери решение на въпроса. Аз разясних на г-жа Шилигарова, че съм провел няколко срещи с г-н Венцислав Димитров, който е председател на УС на клуба, имали сме доброто желание да подкрепим клуба, но в крайна сметка получавахме отказ от него лично поради определени причини.

Кое Ви провокира най-много?

Нека бъдем точни - не само мен, а и голяма част от гражданите на Видин. Тази декларация не е израз само на моето възмущение, а и на представителите на спортни клубове, тя изразява мнението на болшинството граждани на Видин и на наши съграждани, които са навън, но са гледали репортажа и познават обстановката тук. Акцентът на самото предаване беше целенасочен, злонамерен. Бяха напълно игнорирани спортната политика на общината и усилията на спортните клубове и гражданското общество, не се показаха успехите, постигнати с детско-юношеския спорт. Извадено е от контекста изявлението на Венцислав Димитров, който вчера присъстваше на събранието. Той подкрепи декларацията, като заяви и пред всички присъстващи и пред медиите, че и на него му е обяснено от г-жа Шилигарова, че ще бъде представено всичко обективно. А неговата цел е била да получи разрешение да ползва спортната база в граничното поделение, което е в правомощията на министъра на вътрешните работи. Тя е публична държавна, а не общинска собственост. Той каза, че е обяснил позицията на общината и разговорите в търсене на общо решение, обяснил е за много полезната лятна академия с децата. Проведени са няколкодневни заснемания. А нищо от неговите изказвания за тези неща не е представено в предаването. Заяви, че единственото посещение в Калафат е било по време на репортажа с цел да се покаже, че град Видин е град със затихващи функции или нещо от този род, че в град Калафат има повече и по-хубави спортни зали и че там имат повече спортуващи деца с повече спортни клубове.

А това не е ли вярно?

Тези внушения, които направи г-жа Шилигарова, са манипулативни и не отговарят на истината. Община Видин разполага с много хубави спортни съоръжения. При нас има много повече деца, които спортуват и имаме много спортни успехи. Вчера представители на спортните клубове,  подкрепяйки декларацията, представиха успехите на децата. Постоянно имам срещи с наши призьори с отличия в спорта на национално, международно и световно ниво. Ние имаме световни шампиони по самбо, отбор по волейбол, който ще участва на световно първенство. И още нещо - отговорите, които представихме в писмен вид, изпратени от г-жа Шилигарова, не бяха показани в предаването. Накрая имаше само един цитат, че община Видин подкрепя и се стреми да подкрепя спортните клубове, нещо от този род. А имаше конкретни въпроси и конкретни отговори. Като например какви средства отделя община Видин за спорт, отговорът на който е, че за три години, откак аз съм кмет, община Видин отделя 300 000 лева субсидии за 11 спортни клуба. Има правилник, изготвен и приет от ОбС - Видин, за тяхното разпределение. Не ги разпределям аз, а комисията по младежта и спорта в ОбС. Разплатени са всички средства, което им дава финансова сигурност и стабилност. На срещата присъства и председателят на Областния футболен съюз Иво Марков, който също изрази възмущението си от този манипулативен материал. Той каза, че не може да се твърди, че спортният клуб "Дуло" не ползва стадион "Георги Бенковски". Спортният клуб "Дуло" е участвал в държавните първенства под ръководството на БФС на този стадион. Присъства Мария Джамбазова - представител на комисията по младежта и спорта, която също изрази възмущението си от този неверен, злонамерен и насочен срещу община Видин материал. Защото е факт, че постигнатите успехи са в резултат на добро взаимодействие между нас с Общинския съвет, спортните клубове, спортната общественост и общинската администрация. Ние имаме 4 футболни клуба, в които тренират над 500 деца. Естествено, че ще намерим място за тренировка на още 25 деца, колкото са в състава на "Дуло".

А какъв е проблемът тогава?

Поредицата срещи, които сме провели с г-н Димитров беше за спортна площадка в жилищен квартал. Проблема, излъчен в материала, че има направени гаражи, щяхме да го разрешим, ако се беше стигнало до предоставянето му. Но те искаха допълнителни терени за разполагане на преместваеми обекти, които не можем да предоставим, защото до общинската собственост има частен имот. И понеже е в жилищен квартал, където в определен период от време не може да се вдига шум, трябваше да се проведе обществено обсъждане - абсолютно задължителна процедура. След като обясних тези неща на г-н Димитров, той се отказа. Вторият терен, който пожела от нас, беше около 1400 кв. метра, определен за спортни дейности в непосредствена близост до лекоатлетическа писта и още един терен, който ФК "Пегас"с председател на УС Светослав Петков поиска от нас, облагороди, изравни, естествено с наша помощ, но в крайна сметка те превърнаха този терен в тренировъчно игрище. Поради определени обстоятелства, за които вчера на срещата Венцислав Димитров обясни, той нарочно се е отказал, за да предостави този терен на другия спортен клуб. Мое задължение е да изготвя предложение до ОбС и той да вземе решение да се предостави теренът безвъзмездно. След разговор с г-н Димитров той се отказа и изготвихме предложение за СК "Пегас", които участват в проект за осигуряване на безвъзмездна помощ. Ето как се решават въпросите! Миналата седмица с Венцислав Димитров са проведени разговори за предоставяне на спортната зала на стадион "Георги Бенковски". Той отговаря, че тя е била малка и не отговаря на неговите условия. А там тренират децата на ФК "Бдин 1923", които са над сто. За тях не е малка тази зала. Вчера му предложихме и спортния салон на Седмо средно училище "Христо Ботев", където в момента няма учебен процес, защото е слято е с Второ ОУ "Отец Паисий". Спортният салон е голям. Има нужда от освежаване и ремонт, а договореността, която постигнахме с него, е, че ако базата в граничното поделение не му бъде предоставена, ще помогнем за ремонта в училището, за да тренират там.

Какво още сте обяснили в предоставените отговори?

Обяснихме, но не беше показано, че освен тази субсидия от 300 000 лв., около 130 000 лева е бюджетът на ОП "Спортни имоти", 47 000 лева са средствата от спортния календар на общината, където участват и спортните клубове. Средствата, които ние отделяме за ремонт на спортните съоръжения, представляват 1,7% от бюджета на общината. Малко общини в България отделят такива средства за спорт. Категорично искам да заявя, че спортната дейност в община Видин за тези три години беше издигната на много високо ниво. А тези деца, които имат талант, могат да се развиват във високо спортно майсторство като професионални спортисти. Следващото внушение беше представянето на Светослав Петков като представител на управляващите. Той е председател на детски футболен клуб "Пегас", общински съветник е от Гражданско обединение "Единни за промяна", които не са в управлението на общината, а опозиция. И той споделя също, че голяма част от отговорите му са манипулирани, представяйки общината без реални политики за спорта.

Заради това ли е декларацията всъщност, заради направените внушения? 

Да. Такова е усещането у всички ни. Това казват и представителите на спортните клубове, че имат множество обаждания от познати, които са разочаровани и възмутени. Общото мнение е, че това е нереално представяне, злонамерено и обидно за всички нас, видинчани, явно с цел да се търси сензация. Би ми се искало да попитам г-жа Шилигарова, която е автор на цялата тази постановка, дали счита, че излъчения материал отговаря на реалната действителност. Запозната ли е тя с нея и защо не излъчиха нашите отговори. Защо се прави внушението, че община Видин няма успехи в своята спортна политика, не развива детско-юношеския спорт. Смятам, че не може да бъдат омаловажавано всичко направено за спорта с едно предаване, което може би цели само изява на една личност.

Тоест, смятате че всичко, което сте направили заедно със спортната общественост на Видин, е умишлено игнорирано?

Да, и това е най-обидното. Усилията и трудът на толкова много хора бяха омаловажени до нула, до степен сякаш не съществуват изобщо. А толкова много хора са ангажирани да възпитават децата в ценности - да се борят, да имат кураж, да се изправят срещу предизвикателствата на съвременния живот! И на всичко това се е махнало с лека ръка. Коя от ценностите беше застъпена в този репортаж!? Имаше само опити за фалшификация, опити за манипулации и внушения само в отрицателна посока. Как не се поинтересуваха, че закупихме Гребната база и с помощта на правителството се осигуриха средства за ремонт за първи път след 30-40 години. Превърнато бе в уникално водно съоръжение за водни спортове.

Колко клуба имате и колко от тях одобряват направеното?

Около 20 спортни клуба имаме. 15 клуба дойдоха на срещата вчера и заявиха, че нямат проблеми с базите, с финансирането и с политиката на общината за спортната дейност. Ръководителят на същия клуб, заради който е направено предаването, заяви пред всички, че няма проблем, той също подкрепи декларацията. Извини се пред всички и заяви, че неговата цел е била той да получи спортната зала в граничното поделение. Заяви, че няколко дена с него са правени интервюта и заснемания и в крайна сметка и думите му са манипулирани. Дори е писал писма до омбудсмана Мая Манолова, преди това има отворено писмо с намерение да блокира кръстовището на бул. "Панония" с децата. Във връзка с това писмо, изпратено до министъра на вътрешните работи, са сезирани органите на реда и му е отправено полицейско разпореждане. Това вчера го сподели пред мен. Той е подписал, че няма да нарушава обществения ред и че няма да ползва децата за такива цели. На срещата той е до мен вляво. Това е човекът с червения пуловер. Извини се на всички, че е изопачено цялото предаване. Само за репортажа родителите са накарани да извадят задгранични паспорти на децата.

А вие чувствате ли вина, че този клуб е потърсил медия, за да му се реши проблемът?

Сигурно има и моя вина, не мога да кажа, че съм идеален. Ние се стараем да свършим всичко по силите и възможностите ни. Затова се връщам три години назад - нещата бяха много зле. Тогава субсидирането на спортните клубове е съществувало само като добри намерения, имаше конфликти между клубовете. Сега работят в синхрон. Лекоатлетическата писта например се ползва от три клуба - два лекоатлетически и един футболен клуб, по график. С дарения и собствени средства те ремонтираха пистата. Моята вина по отношение на ФК "Дуло" е, че от самото начало на вникнах в поведението на Венцислав Димитров, което е доста променливо. Задавал съм му въпрос за транспортирането на децата, защото има риск за ПТП, когато е искал с децата да блокира бул. "Панония", представял ли си е какво може да се случи, ако пострада дете. Може би не съм бил достатъчно убедителен, когато му предлагах някои решения. В крайна сметка негово право е да откаже. Няколко срещи съм провеждал с него, разбираме се, след това той се обажда на служителя, когото съм определил за пряк контакт, и се отказва. А и него не бих винил, защото той търси решение според собствените си разбирания. Много се радвам, че опасенията ми за някакви радикални протестни действия не се потвърдиха. Считам, че вината е в намеренията и начина, по който бе излъчен този репортаж. Той не отговаря на действителността и съвсем съзнателно се премълчава голяма част от истината. Това го потвърждават самите участници в репортажа. Представя се картина, която е много обидна за всички нас, видинчани. Смятам, че медиите, освен че трябва да бъдат коректив, трябва да бъдат и партньор във възпитанието на подрастващите в ценностите на обществото, не чрез негативизъм, а чрез успехите да се вдъхва надежда и самочувствие на младите хора. Така те ще могат да се развиват, така те ще останат в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com