Кметът на Видин: Връщаме достолепието на Драматичния театър

1922
Кметът на Видин: Връщаме достолепието на Драматичния театър
Снимка: Община Видин

Д-р Цветан Ценков заяви това на съвместна пресконференция с директора на видинския театър Дейвид Славчев. Повод за нея бе взетото в края на миналата седмица решение на Общинския съвет, с което започва процедура за връщане на старото име на културния институт, както и за промяна на статута му от общински в държавен.

Кметът отбеляза, че целта е видинският театър да върне своята значимост и достолепие. Този културен институт, който се помещава в първата построена театрална сграда в България, би следвало да е държавен, така че да може да отговори на очакванията на българското общество и на видинските граждани, заяви д-р Ценков. Той изрази задоволство, че независимо от ситуацията с коронавируса трупата на Драматичния театър представя своите постановки и в селата на общината, както и гостува на множество сцени в региона. „Скоро ще започнем да работим и по друга важна тема – изграждането на единен туристически продукт, който няма как да се направи без участието на видинския драматичен театър“, посочи кметът.

Премиера на комедия от Шукшин в старозагорския театър

В годината на юбилейната 100-годишнина на професионалния театър в Стара Загора поредната премиера в Драматичен театър “Гео Милев&...

Дейвид Славчев благодари на д-р Ценков, който е вносител на предложението за връщане на старото име на театъра, като изказа също признателност и към общинските съветници, подкрепили единодушно идеята. „Има такава традиция навсякъде по света – театрите да носят имена на известни театрални дейци. Владимир Трандафилов е един от най-известните български театрални дейци от миналия век“, подчерта директорът на Драматичния театър.

На пресконференцията беше коментирана и друга важна тема – през 2021 година се навършват 130 години от построяването на сградата на видинския театър. По този повод през септември, октомври и ноември ще бъдат организирани различни събития. Отбелязване на 40-годишнината на сцена на доайена на видинския театър Божидар Даков, изложби на млади и утвърдени художници, конкурс за детска рисунка, представяне на книга за историята на театъра, възобновяване на детската театрална школа – това са само част от инициативите, които ще се проведат във връзка с годишнината. Кулминацията на честванията ще е в края на ноември, когато ще бъде организиран гала концерт. Дейвид Славчев съобщи, че паралелно с това се работи за създаване на съвместни творчески проекти с театри от Сърбия и Румъния, както и за възобновяване още от догодина на традицията за провеждане на театрален фестивал във Видин.

Директорът на културния институт благодари на видинския кмет за подкрепата. „Работим великолепно с Общината, благодарение на хора като д-р Ценков, които вярват, че през култура и история, и образование можем да правим икономика в града. Аз също дълбоко вярвам в това. И уверявам, че с каквото може, театърът ще подпомага усилията на Общината“, заяви Дейвид Славчев. От своя страна кметът изрази увереност, че Драматичният театър активно ще се включи във фестивалите, които Общината организира. И сподели: „Сбъдва се една моя мечта като човек, който е роден и живее във Видин и вижда достолепието на нашия невероятен град, който аз наричам перлата на Дунав – той да се превърне в един от културните центрове на България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com