Круизите - перспективна възможност за Видин

5753
Круизите - перспективна възможност за Видин
Снимка: БГНЕС

Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона. В нея участваха също областният управител Момчил Станков, народните представители Вили Лилков и Владимир Тошев и др.

"Работим за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм", каза министър Ангелкова. Очаква се това да стане по време на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

Най-големият круизен кораб в света скоро ще бъде факт

Компанията "Royal Caribbean" обяви подробности за новия круизен кораб "Harmony of the seas", за който се твърди, че ще бъде най-дълги...

През 2015 г. се очакват 181 речни туристически кораба във Видин, което е около 10% ръст в сравнение с миналата година. "Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи", допълни Николина Ангелкова. Областната управа последователно работи в тази посока, като са установени връзки с германската област Ортенау и е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи. Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик.

"Видин и регионът трябва да използват потенциала не само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм“, каза още министър Ангелкова. Министерството реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма в град Видин, както и крепостта „КастраМартис“ в град Кула.

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през 2014 г. са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите лица за този период е над 31 300, от които българите са били също 78%. Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1. 8 млн. лв., от които 86% са формирани от български граждани.

Снимка: Архив

Двойно увеличение на круизите у нас заради Украйна

Над 120 пасажерски кораба се очакват в България през тази година, заради украинската криза. Увеличението е двойно, в сравнение с пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com