Намаляване на задълженията, повече средства от данъци, активна работа по програми и проекти и усилени ремонтни дейности в Община Видин

1097
Намаляване на задълженията, повече средства от данъци, активна работа по програми и проекти и усилени ремонтни дейности в Община Видин
Снимка: Община Видин

Това са основните тенденции, отбелязани по време на редовна пресконференция на кмета на Община Видин Огнян Ценков и ръководния му екип. В началото на срещата с медиите Ценков съобщи, че е издал заповедвъв връзка с повишаване нивото на река Дунав и измерено ниво 747 см в 18,00 часа на 20.03.2018 г. при километър 790,20 (рейката на гр. Видин) и тенденция към повишаване, за въвеждане в действие I етап – „Повишено внимание“ от Общинския план за защита при бедствия в частта „Защита при наводнения“. Разписаните в нея мерки са влезли в сила от 19:00 ч. на вчерашния ден.

Началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев каза, че от началото на годината до настоящия момент са постъпили общо над 1 милион 380 хиляди лв., като приходите от минали години в тази сума са около 400 000 лв. В сравнение със същия период на миналата година има повишаване на събираемостта с 46 хиляди лв. Постъпилите средства от физически лица са малко над 1 милион лв. Най-голям е делът на събраните пари от такса „битови отпадъци“ – над 36 % от общия обем, следван от данъка за превозните средства.

Видин отпада от списъка на общини във финансово затруднение

Това се случва още преди да изтече срокът на финансово-оздравителния план. Кметът на общината Огнян Ценков припомни, че с Решение от 20...

Секретарят на Общината Иванела Андреева даде информация за изпълнението на проект „Грижа в семейна среда за лицата в неравностойно положение в Община Видин“, чийто краен срок е 3.04.2018 г. Основната дейност по него е предоставяне на социалните услуги „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“. Към момента обслужваните потребители са 159 души, заетите работни места – 113, а общо от началото на проекта потребителите са 227, а изпълнителите – 167. Община Видин е заявила интерес за участие в предоставяне на социални услуги в домашна среда през 2018 г. и изразява готовност за сключване на споразумение с Агенцията за социално подпомагане. Иванела Андреева обяви, че е стартирал приема на проекти по програма „Местни инициативи“, която ще се реализира за трета поредна година. Бюджетът й е 104 000 лв., като максималната стойност за едно проектно предложение остава 2 000 лв. Срокът за подаване на документите за участие в програмата е 30 април.Образци на документите за кандидатстване и насоки за попълване на формуляра са публикувани на официалната интернет страница на Община Видин - www.vidin.bg, категория „Община“, раздел „Проекти и конкурси“, секция „Инициативи“.

Информация за работата, свързана с обекти от капиталовите разходи – преходни от 2017 г. и предвидените за тази година, представи инж. Цветан Асенов – заместник-кмет по строителството и развитие на инфраструктурата. Сред заложените дейности са: основен ремонт на две кръгови кръстовища (на бул. „Панония” с ул. „Гео Милев” и на ул. "Академик Стефан Младенов" с ул. "Хр. Ботев") във Видин, на стойност 20 000 лв.; основен ремонт на тротоари в града за 32 692 лв.; асфалтиране на междублокови пространства и улици във Видин и Дунавци – 215 000 лв.; асфалтиране на пътища от IV-класна пътна мрежа в Общината – 59 089 лв.; текущ ремонт на уличната мрежа - 60 000 лв.

Почти е приключил ремонтът на Гребната база на стойност 334 175, 50 лв., при краен срок 23.05.2018 г. В ход са строително-монтажните работи на сградата на ОУ "Отец Паисий"; тече процедура за избор на изпълнител за ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и за Общинския драматичен театър „Вида“. Във връзка с проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона, гр. Видин" се провежда също процедура за избор на изпълнител. Започва изпълнение на инженеринг - проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” на територията на община Видин по пет обособени позиции”, на обща стойност за всичките обекти – 105 842,95 лева с ДДС.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков запозна присъстващите с някои от важните проекти в сферата. Той подчерта, че проект «Топъл обяд» е надграден и от 12 март стартира, като обслужва общо 700 потребители на територията на цялата община. Предстои кандидатстването по проект «Работа» на Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси». В списъка на общините с равнище на безработица над средното за страната през предходните 12 месеца за Община Видин разпределените работни места по него са 93. Пасков информира, че на 14.03.2018 г. е стартирал проект «Ние също можем» на КНСБ, партньор по който е Общината. Основната му цел е подобряване на достъпа до пазара на труда на безработни лица от групи в неравностойно положение, чрез повишаване на уменията, компетентностите и квалификацията им. Сформирани са 2 групи от по 15 човека. Одобрените кандидати се обучават по професия «Социален асистент» и ще получават стипендия. След успешното приключване на обучението ще бъде осигурена възможност за стажуване за срок от 3 месеца на 10% от завършилите курса. Пасков съобщи още, че е стартирал приема на фишове за проектни идеи за включване в актуализираната Инвестиционна програма на Община Видин по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (с подробна информация може да се запознаете на адрес: http://vidin.bg//pages/Aktualizaciq-na--Investicionna-programa-za-realiza-2863).

Посланикът на Унгария на визита във Видин

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас, бе на посещение във Видин ...

В заключение кметът Огнян Ценков припомни добрата новина, че Министерството на финансите през миналата седмица извади Община Видин от категорията «общини в недобро финансово състояние». Той обясни, че фактически финансовото оздравяване на Общината започва още с новия мандат в края на 2015 година: «С получаването на двата милиона безлихвен кредит, който впоследствие беше трансформиран всяка следваща година. Разплатихме просрочени задължения, заради които бяха наложени запори. Постепенно повишавахме събираемостта на местните данъци и такси, изготвихме финансово-оздравителния план и той беше приет в пълен обем от Министерството на финансите. Ние сме една от малкото общини, на която беше уважено искането за безлихвен кредит в размер на 6 милиона лв. – 2 милиона лв. от 2015 г., 2 милиона и 960 хиляди лв. – преведени в края на 2017 г. С тези пари са разплатени просрочени задължения. Остава последният транш от 1 милион и 40 хиляди лв., които са задължения на Общината към фирмата «Титан-Ас», където сме поели ангажимента на посредник-медиатор работниците да си получат изработените заплати. В процедура сме на изясняване на първия заложник-кредитор и предстои обща среща в тази връзка». Ценков каза, че Общината започва да изпълнява финансово-оздравителния план през декември 2017 г. и той е със срок 2 години. В него е заложено възстановяването на отпуснатия безлихвен кредит. Спазва се строга финансова дисциплина, налице е преизпълнение на плащането на просрочените задължения със 160 000 лв. за първото тримесечие. Ценков се обърна към всички граждани, като заяви: «Поздравления за това, че доказахме на централната власт, че Община Видин може да промени посоката и нашата задлъжнялост, която в края на 2015 г. беше 21 милиона лв., сега е 13 милиона 278 хиляди лв. От тях 4 милиона 289 хиляди лв. са към централния бюджет. За тези две години, през които положихме много сериозен труд – ръководството на Общината и целия екип на администрацията, с подкрепата на държавата, на бизнеса, на гражданското общество, можем да обобщим, че преодоляхме трудностите и 2018 и 2019 ще бъдат наистина години на видимите резултати». Кметът изрази надеждата си, че Община Видин ще е сред тези, на които ще бъдат опростени част от задълженията от безлихвения кредит.

На пресконференцията бяха поставени въпроси във връзка с кандидатстването на общините за европейско финансиране за безплатен безжичен интернет; за задълженията на „Видахим“; относно възникнал казус с докладна записка от кмета на гр. Дунавци, на която Огнян Ценков е изпратил отговор (http://vidin.bg/wp-content/uploads/2018/03/8.pdf) и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com