Община Видин договаря безлихвен кредит от държавата по инициатива на кмета Огнян Ценков

842
Община Видин договаря безлихвен кредит от държавата по инициатива на кмета Огнян Ценков
Снимка: община Видин

Общинските съветници подкрепиха предложението на Огнян Ценков за отпускане на временен безлихвен заем в размер на 4 милиона лева.

Предложението бе гласувано с пълно мнозинство. Отпускането на временен безлихвен заем от централния бюджет е във връзка с финансовото оздравяване на Община Видин, като с тези средства ще бъдат разплатени просрочени задължения към доставчици/кредитори. Това е поредният успех, постигнат заедно от общинското ръководство, администрацията, Общинския съвет, гражданското общество, коментира кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той сподели, че тази седмица е била изпълнена с хубави новини и с успешни събития, като припомни получените отличия за крепостта «Баба Вида» в Годишните награди за туризъм и за Епиграфския център в конкурса «Сграда на годината 2017», както и отпуснатата от правителството субсидия в размер на 3 милиона лв. безвъзмездна финансова помощ – за реставрация и за ремонтни дейности на сградата на Общинския драматичен театър и ГПЧЕ «Йордан Радичков». «Искам да благодаря от името на всички видинчани на правителството, лично на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на финансите Владислав Горанов. Защото за пореден път държавата в лицето на правителството показа, че отстоява поетите ангажименти към Северозападна България и в този случай към Община Видин с подкрепата, която беше осъществена» - заяви кметът.

Огнян Ценков каза, че финансово-оздравителният план е приет от Министерството на финансите в пълен размер, с искания от Общината 6 милиона лв. безлихвен кредит. «Два милиона лв. ни бяха отпуснати още в края на 2015 г., за да излезем от тежкото състояние на запори, които ни бяха наложени. Тези пари, с решение на Общинския съвет и с разрешение на министъра на финансите, бяха прехвърлени в 2016 г. и впоследствие в 2017 г., а сега ги прехвърляме в 2018 г., но те вече влизат в общия обем от 6 милиона лв. на безлихвения заем, който ние искаме. Днес се взе решение от Общинския съвет Общината да поеме задължение в размер на 4 милиона лв. безлихвен кредит. С тях ще бъдат намалени просрочените задължения, които са в размер на 5 милиона и 200 хиляди лв., т.е ще остане 1 милион и 200 хиляди, с което Община Видин излиза от критериите за просрочени задължения над 5 % от приходите. Още в началото на 2017 г. ние излязохме от още един критерий, според който бяхме определени като община в недобро финансово състояние – това е за поетите задължения в бъдеще време, където задълженията на Общината бяха намалени с 15-16 милиона лв. Те не представляват погасяване с финансов ресурс, а прекратяване на договори, които не бяха изгодни и нямаше как да се осъществяват в бъдеще време» - обясни Ценков пред медиите.

Около 2 милиона и 900 хиляди лв. от гласуваните днес 4 милиона лв. ще бъдат разплатени до 22 декември към фирми-кредитори на Общината по предварително определен списък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com