Община Видин обсъди на работна среща високите сметки за ток, сметищата и капиталовите дейности

1566
Община Видин обсъди на работна среща високите сметки за ток, сметищата и капиталовите дейности
Снимка: Община Видин

Неколкократното увеличение на разходите за ел. енергия, проблемът с нерегламентираните сметища и планирането на капиталовите дейности бяха обсъдени днес на редовна среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места от Общината. Участие в нея взеха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева и председателят на Общинския съвет Генади Велков.

Цветомира Илиева представи данни относно увеличението на разходите за електроенергия. За ноември 2021 година сметката за ток на Общината е 160 000 лв., за декември – 207 000 лв., а за януари 2022 година - 304 000 лв. Заместник-кметът напомни, че съгласно решение на Народното събрание до края на март месец всички общини трябва да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането извън тази рамка може да доведе до санкции. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, Община Видин остава с много малко средства за другите дейности.

Предстои оптимизация на училищната мрежа в Община Видин

Започната е процедура за преобразуване чрез сливане на Основно училище „Отец Паисий“ и Средно училище “Св. св. Кирил ...

На срещата стана ясно, че един от обсъжданите варианти е уличното осветление в населените места на Общината да се спира от 22:00 ч. до 5:00 ч. За бул. „Панония“, Централната пешеходна зона и парк „Рова“ има техническа възможност да се изключи само част от осветителните тела.

Инспекторатът на Община Видин, съвместно с представители на дружеството-доставчик на ел. енергия, започват проверки за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, съобщи кметът д-р Ценков. Той уточни, че близо 100 обекта ще бъдат проверени дали заплащат консумираната ел. енергия. Целта е да се гарантира, че бюджетът на Общината не се ощетява вследствие на подобни неправомерни свързвания.

Председателят на ОбС Генади Велков посочи, че при сегашната ситуация въпросът е не дали, а кога ще се въведе режим на тока. И отбеляза още: „От една страна имаме едни от най-ниските данъци в страната и Държавният финансов контрол непрекъснато ни казва в доклади, че трябва да ги повишим, от друга страна, както знаете, актуализацията на данъците и таксите беше спряна“.

Част от кметовете на населени места заявиха, че повишението на данъците и таксите е нещо нормално, предвид сегашните им ниски размери. Такава позиция изрази кметът на Иново Павел Петров, който даде пример, че на година плаща 7,50 лв. общо данък недвижими имоти и такса смет за двуетажната къща с двор, в която живее. Кметът на Градец Илия Томов също изказа мнение, че увеличението е неизбежно: „Искаме улици асфалтирани, искаме много неща, но и данъците да бъдат ниски. Така не става“.

Д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут стара столица на България

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков нееднократно е поставял въпроса за това, че нашият град има пълното право да бъде обявен за ед...

Д-р Цветан Ценков заяви пред кметовете и кметските наместници, че трябва да се сложи край на безразборното изхвърляне на битови и строителни отпадъци. Той припомни, че те имат законовото задължение да следят за образуването на нерегламентирани сметища и да санкционират нарушителите. Д-р Ценков увери, че Община Видин ще съдейства с каквото е възможно, но призова кметовете и кметските наместници да разговарят с хората и да ги предупредят, че няма да има компромиси и ще бъдат налагани глоби за изхвърляне на отпадъци в реки, дерета, канали и други места. „Трябва да наложим ред – нямаме избор, ако искаме да живеем по цивилизован начин. Трябва да покажем на нашите съграждани, че имаме решимостта и волята да направим необходимото“, заяви видинският кмет.

Огромен проблем е изхвърлянето на строителни отпадъци след извършването на ремонти на къщи по селата, а и на жилища в град Видин. В тази връзка беше припомнено, че всеки гражданин или фирма може да заяви в Общината използване под наем на контейнери за строителни отпадъци.

Директорът на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов обърна внимание, че няма техническа възможност с камионите за сметосъбиране да се вдигат строителни и други едрогабаритни отпадъци, поставени до контейнерите за смет. Затова ще бъде направен график, така че редовно във всички населени места ще се изпраща самосвал.

На срещата бе обсъдена и темата с предстоящата капиталова програма на Общината. В тази връзка д-р Ценков отбеляза, че е приключил огледът на място на обекти в град Видин, нуждаещи се от ремонти, след което работата продължава и в останалите населени места.

Кметът на Видин иска една от индустриалните зони да е в града

През последните няколко седмици д-р Цветан Ценков изпрати редица писма до представители на държавната власт, сред които премиерът Кирил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com