Община Видин почете Деня на Съединението

1662
 Община Видин почете Деня на Съединението
Снимка: община Видин

С тържествена церемония днес бе отбелязана 137-ата годишнина от обединението на Източна Румелия с Княжество България. По традиция честването се проведе при емблематичния паметник на Скърбящия воин на площад „Съединение“ във Видин. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, областният управител Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова и др. Присъстваха също представители на институции и организации, на политически партии, учители, ученици, граждани.

Празнично слово произнесе кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. „Невъзможно е един истински патриот да застане до този знаков паметник в нашия град и да не изпита истинско чувство на преклонение пред самоотвержените усилия на българите да запазят националната си идентичност и целостта на държавата, но в същото време да бъде изпълнен и с дълбока скръб заради платената висока цена“ – каза той. Видинският кмет подчерта, че паметникът на Скърбящия воин увековечава подвига на падналите в Сръбско-българската война, приемана от нашия народ за братоубийствена, макар поводът за нея да е вражеската агресия, настъпила след Съединението. И ненапразно този монумент се определя като уникален, защото е единственият в България и може би единствен в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите.

Припомняйки историческите събития от 1885 година, д-р Ценков отбеляза, че в героичната защита на справедливата кауза на Съединението е и бойното кръщение на Трети пехотен Бдински полк, с чиито подвизи се гордеем. „Събитията от преди повече от век определят в дългосрочен план развитието на страната ни по пътя на независимостта и превръщането й в равнопоставена на останалите държави в Европа. Затова днес с дълбок поклон почитаме святата памет на славните ни прадеди, които дадоха живота си, за да бъде постигнато обединението на България!“, каза още кметът на Видин.

Честването на 6 септември – Съединението на Източна Румелия с Княжество България, продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Скърбящия воин.

На финала присъстващите се хванаха на кръшно „Дунавско хоро“, което поведоха танцьори от Ансамбъл „Дунав“. Така Община Видин се присъедини към инициативата „Всенародно празнично хоро за единение“, организирана от списание „Дестинация България“, телевизия „Туризъм“ и председателя на УС на Сдружение „Туризъм“, с подкрепата на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com