Огнян Ценков: Видин е пример за това как хора с различен етнос и вяра живеят в мир

2781
Огнян Ценков: Видин е пример за това как хора с различен етнос и вяра живеят в мир
Снимка: община Видин

Кръгла маса на тема „Видин – мост за етнокултурно единение“ се проведе днес в крайдунавския град. Повод на събитието е Международния ден на ромите. Организатори са Община Видин, Областната администрация със съдействието на Общинския съвет и Видинската митрополия.

В своето приветствие кметът на Община Видин инж. Огнян Ценков изказа удовлетворението си, че традицията да се отбелязва 8 април се подкрепя от много общности. Той допълни, че изкуството, културата, фолклорните обичаи на различните етноси у нас са най-сигурният път за духовно общуване, за сътрудничество, за взаимно опознаване и уважение.

„И друг път съм казвал, че ако погледнем далеч назад в историята на нашия старопрестолен град, ще открием много примери за мирното и успешно съжителство на хора от различни националности и вероизповедания. Туристите, които посещават Видин, са силно впечатлени от факта, че на близко разстояние един до друг в кв. „Калето“ се намират православен, мюсюлмански и юдейски храм“ – отбеляза Огнян Ценков. Кметът допълни, че днес различните етнически групи също живеят в хармония и създават общи блага: „Не мога да не спомена чудесния резултат от ползотворното сътрудничество между Община Видин и Регионалното сдружение на Организацията на евреите „Шалом“ в България, благодарение на което започваме възстановяването на една от най-емблематичните сгради в нашия град – Синагогата и превръщането й в Културен център „Жул Паскин“. Резултатът от тези обединени усилия ще рефлектира категорично в положителен аспект върху развитието и перспективите на нашия крайдунавски град като привлекателна туристическа дестинация“.

Ценков пожела на всички, които празнуват 8 април да бъдат здрави и се радват на благополучие и щастие и изказа убеждението си, че организираните прояви във Видин ще покажат, че хората, които живеят в този регион на България, следват принципите на толерантност, добронамереност и взаимно уважение.

Приветствия бяха поднесени също от народния представител  Владимир Тошев и Видинския митрополит Даниил. В рамките на форума Пролет Георгиева – главен експерт в Областната администрация направи презентация на тема “Реализирани мерки и предизвикателства при изпълнението на политиката за интегриране на ромите в Област Видин през 2018 г., а заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков представи проекта на Община Видин за интеграция на ромите - „Заедно за по-добър живот“; Валя Йорданова, директор на Детска градина „Мир“, гр. Дунавци запозна присъстващите с дейностите по проект „Вълшебствата в общия ни свят“, а заместник-председателят на Общинския съвет Красимир Асенов се спря на важни исторически факти, свързани с миналото и настоящето на ромския и други етноси и отношението към тях, на темата за жертвите на Холокоста и спасяването на евреите и ромите от българския народ по времето на хитлеристка Германия.

Ценков пожела на всички, които празнуват 8 април да бъдат здрави и се радват на благополучие и щастие и изрази надеждата си, че проявите във Видин днес ще покажат, че хората, живеещи в този регион на България, следват принципите на толерантност, добронамереност и взаимно уважение.

На форума присъстваха още народният представител Владимир Тошев, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и заместник-председателят Красимир Асенов, Видински митрополит Даниил, Станислав Анастасов от централното ръководство на ДПС, представители на неправителствени организации, директори на училища и  граждани.

След финала на кръглата маса честването на Международния ден на ромите - 8 април продължи с възпоменателна церемония на брега на Дунав, където в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос бяха хвърлени в реката червени карамфили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com