Отбелязваме Международния ден на ромите

2212
Отбелязваме Международния ден на ромите
Снимка: БГНЕС

От 1992 година 8 април е обявен за международен ден на ромите. На този ден се отдава почит към жертвите роми през Втората световна война. 

В навечерието на Международния ден на ромите — 8 април, първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и комисарите Йоханес Хан, Мариан Тейсен, Вера Йоурова и Корина Крецу заявиха:

„Днес празнуваме ромската култура и отбелязваме ромската история, които от векове са неразделна част от Европа. Въпреки че представляват най-голямото малцинство в Европа, ромските общности продължават да бъдат подлагани на широко разпространена дискриминация и маргинализация. Това възпрепятства достъпа им до основните права на образование, труд, достойни жилищни условия или основни услуги в областта на здравеопазването.

Антиромските настроения нарастват. Свидетели сме на екстремни изказвания, включително от страна на политици, и на разпространение на словото на омразата и фалшивите новини онлайн. Думите водят до омраза, а омразата води до насилие. Трябва да сме бдителни, за да не допуснем ромите отново да станат обект на тормоз и нападения. Трябва да се поучим от историята си и да предотвратим разпалването на пламъците на омразата от миналото.

За да постигнем това, трябва твърдо да отстояваме нашите основни ценности. ЕС отстоява идеята за общество, в което равното третиране е реалност за всички малцинства и в което на ромските общности се предоставят същите права и възможности като тези, предоставяни на другите хора. Ето това сме ние.

В Кюстендил обсъдиха възможностите за интеграция на ромите

В Кюстендил се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Областната администрация...

Международният ден на ромите е възможност да се направи преглед на постигнатото на равнището на ЕС и на национално равнище за подобряване на приобщаването на ромите. От 2011 г. насам работата на държавите членки в тази област се ръководи от Рамката на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите, като за интеграцията на ромите се предоставят средства от ЕС. Тази стратегия дава плодове; виждаме подобрения, по-специално в областта на образованието.

Предстои ни обаче да изминем дълъг път, докато осигурим на ромските общности възможностите да реализират своя потенциал. Европейската комисия насърчава държавите от ЕС, както и партньорите с европейска перспектива, да изпълняват ангажиментите си, да засилват борбата с дискриминацията и да подкрепят участието и представителството на ромите в политическия живот, в нашите икономики и общества. Ромите са част от нас.

За да се сложи край на продължаващата от векове маргинализация, се изисква общоевропейско сътрудничество. Политиците, от национално до местно равнище, трябва да повишат доверието между ромските общности и другите общности, както и да гарантират, че ромите се ползват със същите права и възможности като останалите европейци“.

Ромите са най-голямата малцинствена общност на Европа — 6 милиона души, живеещи в ЕС, и 4 милиона души в региона, включен в процеса на разширяване (Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово и Турция). Те обаче отдавна се сблъскват с неравенство, социално изключване, дискриминация и маргинализация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com