Посланици на три държави ще посетят Видин

2929
Посланици на три държави ще посетят Видин
Снимка: Община Видин

Н.Пр. Мариос Кундуридис – посланик на Кипър, Н.Пр. Анжей Франгеш – посланик на Словения и Н.Пр. Мануел Корчек – посланик на Словакия бяха посрещнати в Общината по стар български обичай с хляб и сол. След това кметът д-р Цветан Ценков прие дипломатите за разговор, в който участваха и заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев.

Посланиците пристигнаха вчера следобед, като в началото на визитата си разгледаха културно-историческите забележителности на нашия старопрестолен град. Видинският кмет изрази увереност, че направената от тях опознавателна разходка е била интересна. Той им подари за спомен от Видин картини, изобразяващи емблемата на нашия град – средновековната крепост „Баба Вида“. Посланиците благодариха за гостоприемството и топлото посрещане. Те изказаха признателност за възможността да разгледат Видин и споделиха чудесните си впечатления от нашия град и от неговата богата история.

Радев пред посланиците от ЕС: Чакаме конституционни гаранции за македонските българи

България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи от Западните Балкани като най-сигурна мярка за гарантиране...

По време на срещата д-р Ценков отбеляза, че се надява това посещение да е основа за развитие на двустранните отношения, с фокус върху инвестициите, туризма и културния обмен. Кметът подчерта, че със стратегическото си положение Видин предлага чудесни условия за потенциалните инвеститори, а общинската администрация е готова да окаже необходимото съдействие и логистична подкрепа. Д-р Ценков разказа за усилията на общинското ръководство за организиране във Видин на голямо търговско изложение в рамките на традиционния панаир. Кметът отбеляза, че след като миналата година бяха поставени основите, с провеждането на винарски форум, се надява, с помощта на дипломатите, тази година производители от Кипър, Словения и Словакия също да представят своята продукция пред жителите и гостите на Видин. По време на срещата беше презентиран и богатият културен календар на Видин. От общинското ръководство отправиха покана изпълнители и състави от Кипър, Словения и Словакия да се включат в организираните фестивали и да представят фолклора и обичаите на своите държави.

 

Програмата на официалната визита продължи със среща на дипломатите с представители на видинския бизнес, на младежки и културни организации, която се проведе в залата на Общинския съвет. Целта на форума беше да се създадат първоначални контакти, които да бъдат основа за по-нататъшно сътрудничество. На срещата бяха представени предприетите от Общината стъпки за разработване на единен туристически продукт. Представители на местните културни институти изразиха надежда, че със съдействието на дипломатите туристическите и културните продукти на Видин ще бъдат популяризирани и сред жителите на Кипър, Словения и Словакия. Дипломатите увериха, че ще съдействат за това Видин да стане по-позната туристическа дестинация. Те подчертаха, че интересът им към възможностите, които предлага нашата Община, е дългосрочен и изразиха готовност да окажат подкрепа на бизнеса и неправителствения сектор за реализиране на бъдещи идеи и инициативи.

Премиерът информира посланиците от ЕС за развитието на отношенията с РСМ

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз. Инициативата за разговора е на фре...

Посланиците на Кипър, Словения и Словакия, придружавани от кмета д-р Ценков и зам.-кметовете Борисова и Скорчев, посетиха и фирма „Команд“. Собственикът Пламен Христов запозна дипломатите с дейността на предприятието, в което се произвеждат машини за металообработка (работни линии), котли за парно и водно отопление, пелетни камини, промишлени горелки за биомаса и др., като значителна част от продукцията е за износ. Гостите имаха възможност да разгледат и новата модерна производствена база, чийто строеж започна преди една година. С разширяването на производството ще се разкрият поне още 20 работни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com