С празнично шествие и историческа възстановка Община Видин отбеляза 3 март (СНИМКИ)

2902
С празнично шествие и историческа възстановка Община Видин отбеляза 3 март (СНИМКИ)
Снимка: община Видин

По традиция честването на националния празник на България във Видин започна от село Иново, където церемонията се състоя пред паметника на румънските воини, загинали в Руско-турската освободителна война. През януари 1878 г. в този край се водят ожесточени боеве, в които намират смъртта си над 120 румънски войници и офицери, а ранените са повече от 320 души. В тяхна памет бе отслужена заупокойна молитва.

Приветствие по повод 145-годишнината от Освобождението поднесе кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Той подчерта, че България и Видин винаги ще помнят жертвоготовността на тези, които загиват на чужда земя по време на Руско-турската война.

Пред паметника бяха положени венци и цветя от присъстващите, сред които имаше представители на местната власт, на румънската община Калафат, на сдружения, неправителствени организации, политически партии, читалища и жители на село Иново.

Честването продължи в град Видин с празнично шествие начело с Градския духов оркестър и знаменосци от видински училища. То потегли от Средно училище „Цар Симеон Велики“, премина по ул. „Търговска“ и се насочи към централния площад „Бдинци“, където се състоя официалната церемония за празника. На нея присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, областният управител на Видин Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, заместник-кметът Борислава Борисова и секретарят на Общината Емилиян Енчев, гости от побратимената община Калафат, Румъния, представители на държавни и културни институти, на политически партии, на неправителствени организации, на учебни и детски заведения и др.

Тържествено слово произнесе кметът на Община Видин. В него той заяви, че в народната памет завинаги ще останат живи славните и героични дни отпреди 145 години, когато Отечеството ни отхвърля оковите на петвековното османско владичество. Затова на днешната свята дата с признателност отдаваме почит на хилядите български опълченци, руски и румънски воини – загинали, за да я има България днес. „В Деня на националния празник Ви пожелавам да помните своята история и род, да се гордеете с наследството на нашите прадеди, да учите децата си на любов и преданост към Отечеството! Бъдете здрави, силни и достойни граждани на България!“ – с тези думи д-р Ценков се обърна към видинските граждани и им честити 3 март.

В знак на почит към паметта на всички, дали живота си в името на свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на бдинци.

След тържествената церемония стотици жители и гости на града ни се събраха пред Стамбол капия, за да наблюдават историческата възстановка на Освобождението на Видин. Тя се реализира от Общината със съдействието на Сдружение „Национален съюз Единение“, с клубове във Видин, София, Лесичово, Велико Търново и на клуб „Чакър войвода“ – Самоков. Във възстановката участваха и самодейци от местни читалища.

Отбелязването на 145-годишнината от Освобождението завърши с поднасяне на цветя пред паметника на опълченците от Видинския край.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com